Top 10 – Kymmenen tärkeintä kirjoitustani vanhemmille ja kasvattajille
slider is not defined

Noin kahden vuoden ajan olen kirjoittanut tätä blogia lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä tueksi vanhemmille ja muille kasvattajille.

Tänä aikana olen julkaissut melkein 200 kirjoitusta. Osaa on luettu paljon. Parhaimmillaan kymmeniä tuhansia lukijoita ja tuhansia jakoja. Osa on jäänyt paljon vähemmälle lukija- ja jakomäärälle. Aina ei tiedä mikä kirjoitus herättää kiinnostusta ja on tarpeellinen lukijalle, mutta pikkuhiljaa kehittyy tunnistamaan lukijan tarpeet ja vastaamaan niihin.

Tässä kymmenen suosituinta artikkeliani sekä pienet kirjoitukset siitä, miksi koen aiheet tärkeäksi ja toivoisin jokaisen lapsien kanssa toimivan lukevan nämä.

Top 10

Yhteydenhaluinen kansikuva

Sija 10: Lapsi ei ole huomionhakuinen – hän on yhteydenhaluinen

Tässä kirjoituksessa pureudun siihen, kuinka ajatteluamme saattaa vääristää vanhat ja pinttyneet kuvat lapsen käyttäytymisen syistä. Jos ajattelemme lapsen hakevan huomiota, reagoimme usein negatiivisesti, mutta kun käännämme ajattelun yhteyden luomiseen, myös tapamme vastata tilanteeseen muuttuu.

Itku kansikuva

Sija 9: Sinulla ei ole mitään syytä itkeä! – sananen lapsen tunnetaitojen tärkeydestä

Tunnetaidoista ja niiden tärkeydestä puhutaan monelta taholta, mutta valitettavasti käytäntö ei aina vastaa teoriaa. Kasvattajat eivät syystä tai toisesta toteuta oppimaansa tai ymmärrä toimintansa olevan lapsen tunteita vähättelevä. Tässä artikkelissa tunnetaitojen tärkeydestä ja vinkkejä lapsen tunteiden sanoittamiseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sija 8: Rauhoittumispaikka – lapsen itsesäätelyn tueksi

Lapsen itsesäätely on yksi asia, joka ei vanhoin keinoin, rangaistuksin ja palkkioin kasva, vaan taitoa tarvitsee opetella yhdessä aikuisen kanssa. Tämä yksi ensimmäisiä lasten itsesäätelyyn ratkaisuja tarjoavia artikkeleita.

 

Sija 7: Leikki nimeltä siivouspenkki eli kuinka tehdä lelujen siivoamisesta hauskaa (+muutama lisävinkki)

Tämä on sarjassani ”ratkaisukeskeisiä tilanteita lastenkasvatukseen”. Lapsen siivoustaidot ja -into eivät kasva pakottamalla tai lapsi opi siivoamista rankaisuilla. Leikki on lapselle mieluinen tapa oppia arjen tärkeitä taitoja. Tässä vinkkejä lapsen siivousinnon nostamiseen ja siivoustaitojen harjoittelemiseen.

ratkaise-ala-rankaise-kansikuva

Sija 6: Ratkaise, älä rankaise: Kuinka puuttua lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen osa 5

Opetan ja ohjaan vanhempia sekä kasvattajia positiiviseen kasvatukseen, jossa ulkoisten motivaattoreiden (mm. palkitsemisen ja rangaistuksien) sijaan pyritään käyttämään ratkaisukeskeisiä ja sisäisesti motivoivia ratkaisuja. Tähän artikkeliin olen kerännyt muutamia eri ratkaisumalleja, joissa käytetään sisäistä motivaatiota.

Lapsen itsesäätely kansi

Sija 5: Lapsen itsesäätely – miten tukea lapsen itsesäätelyä?

Opettelemme pyöräilyä apupyörien avulla ja ennen kuin opimme kunnolla syömään, meitä suojaa ruokalappu. Moni asia lapsuudessa on ”välineurheilua”. Opettelemme taitoja joidenkin apuvälineiden kanssa. Itsesäätelyn kehittymistä voi myös tukea eri aisti- ja kehollisin välinein. Tässä artikkelissa olen listannut eri välineitä ja harjoituksia, joita tehdä yhdessä lapsen kanssa itsesäätelyn tueksi.

autolapsi

Sija 4: Hoida syytä, älä seurausta: Kuinka puuttua lapsen ei-toivottuun käyttäytymiseen osa 1

Monesti saatamme pinnalle, pohtimaan lapsen ulkoista käyttäytymistä ja unohdamme sukeltaa pinnan alle, sisäisen syyn ääreen. Jos haluamme ratkaista tilanteen ja löytää vastauksen, on erittäin tärkeää etsiä keskustelun kautta sisäinen syy. Tässä artikkelissa apuja sisäisen syyn lähteille. Ja aina on hyvä muistaa:

Paras ratkaisu vastaa lapsen ulkoisen käyttäytymisen sisäiseen syyhyn.

Ajatteleminen artikkeli

Sija 3: Älä opeta lasta tottelemaan – ohjaa lasta ajattelemaan!

Vanha ajatus siitä, että tottelevainen lapsi on hyvän kasvatuksen merkki, on hyvä jättää historiaan. Yhteiskunta on muuttunut vuosien varrella ja ajattelutaidot nousseet ykkössijalle. Emme halua opettaa lasta vain kuuntelemaan ulkopuolisia auktoriteetteja, vaan ajattelemaan ja ratkaisemaan tilanteita itse. Siksi myös kasvatustapojen tulisi päivittyä sellaisiksi jotka tukevat lapsen omaa ajattelua ja ratkaisutaitoja.

Itsesäätelykettu

Sija 2: Vahvuus 2: Itsesäätely

Tämä kirjoitus luonteenvahvuuksista on lyönyt itsensä läpi luonteenvahvuuskirjoitusten kategoriassa. Se varmasti koetaan tällä hetkellä tärkeimmäksi luonteenvahvuudeksi ja sitä halutaan vahvistaa niin aikuisten kuin lasten toiminnassa. Tästä löytyy itsesäätely luonteenvahvuutena ja useita itsesäätelyharjoituksia.

mieti-ala-moiti-kansikuva

Sija 1: Mieti – älä moiti! Kuinka puuttua lapsen ei toivottuun käyttäytymiseen osa 3

Tämä on osa kuinka puuttua lapsen ei toivottuun käyttäytymiseen artikkelisarjaa. Tässä artikkelissa lapsen ulkoisen toiminnan sisäisiä syitä mietitään monesta eri näkökulmasta ja mietitään myös milloin lapsen käyttäytyminen johtuu siitä, että lapsi ei pysty ja milloin on kyse siitä, että lapsi ei halua. Näihin tilanteisiin on eri ratkaisutavat.

 Tuleva top 10?

Minulle on tärkeää, että voisin vastata juuri teitä, rakkaat lukijat, askarruttaviin kysymyksiin kasvatuksesta ja kirjoittaa teille hyödyllisiä artikkeleita. Voitte esittää toiveita kommentteihin tai lähettää viestiä positiivinenkasvatus@gmail.com. Kerro siis mihin kasvatusasiaan sinä haluaisit vastauksen tai millaisia neuvoja kaipaisit teidän arkeenne? Teen tätä juuri teitä varten. 🙂

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: