Lapsi haluaa olla sinun kanssasi – 10 vinkkiä yhteiseen loma-aikaan
img

Ihanaa, loma alkaa! Ihan.. apua, siis loma alkaa! Monet päiväkodit, koulut ja kerhot menevät joululomalle ja vanhemmat tuntevat iloa, mutta moni myös kauhistusta. Arjen rutiinit muuttuvat, usein harrastuksissa on tauko ja tulee paine suunnitella lapselle päivien täytettä. Kuitenkin monet lapset nauttivat myös kiireettömyydestä ja siitä, että heillä on aikaa. Heillä on kerrankin aikaa järjestää kaikki legoukot riviin, kasata palapelejä, katsoa leffa tai sarja alusta loppuun, lukea kesken jäänyt kirja tai hengailla ystävien kanssa tylsistymiseen asti. Päiväkoti, kerho ja koulu ovat lapselle työtä. Yksinkertaisesti.

Lapset ansaitsevat lomaa.

Loma on myös hyvä aika vahvistaa lapsen ja vanhemman yhteyttä. Rauhassa keskustella, leikkiä yhdessä tai puuhailla rennosti. Kaikenikäiset lapset haluavat viettää aikaa vanhempiensa kanssa, kunhan oikea puuha löytyy. Jos arjessa ei yhteistä toimintaa ehdi paljon olla, voi lomalla aluksi olla hieman haastavaa löytää molempia kiinnostavaa tekemistä. Kuvan jälkeen muutama vinkki joista lähteä liikkeelle.

Paras lelu

Tässä 10 vinkkiä yhteiseen toiminnalliseen aikaan

  1. Käykää kirjastossa tai penkokaa kirjahyllyä. Tehkää jotain uutta. Anna lapsesi valita sinulle luettava kirja. Voitte myös lukea saman kirjan ja jakaa siitä lukupiirin omaisesti kokemukset ja oivallukset. Kirjoissa ei ole yläikärajaa. Tuomas Veturi kirjasta ja Neiti Etsivistä voi saada lapsen kanssa yhtä hyvän keskustelun aikaan kuin aikuisten kesken aikuisten kirjoista.
  2. Kaivakaa esiin lautapelit. Pelaaminen on monen lapsen mieleen ja opettaa myös sosiaalisia taitoja, vuoron odottamista ja häviämistilanteessa ikävien tunteiden sietämistä ja siitä eteenpäin menemistä. Jos viikoittainen pelipäivä ei kuulu arkirutiineihin, on nyt hyvä hetki kaivaa pelit esiin ja pyyhkiä pölyt kansista.
  3. Tehkää ruokaa ja leipokaa. Myönnän! Se on usein sottaisempaa ja hitaampaa, mutta samalla siinä luodaan muistoja, joita ei yksin voi tehdä. Kun lomalla on aikaa tehdä asiat hitaammin ja jälkeenpäin myös siivota (tämäkin yhdessä), niin kannattaa tätä taitoa harjoitella juuri nyt.
  4. Ruokkikaa luovuutta. Maalatkaa, piirtäkää, rakentakaa puusta kännykkäteline, neulokaa patalappu tai rakentakaa lakanoista ja tyynyistä linnake. Nyt on hyvä aika antaa käden ja mielen taidoille vapautta ja päästää ne lentoon. Mitä kaikkea voikaan saada aikaan, kun on pahvilaatikko, sakset ja värikynät?
  5. Kuunnelkaa musiikkia. Tutustukaa toistenne musiikkimakuun. Kertokaa toisillenne mistä musiikista tykkäätte ja vuorotellen kuunnelkaa toistenne lempikappaleita. Jakakaa myös mitä tunteita ja ajatuksia niiden kuunteleminen herättää.
  6. Nostakaa sykettä. Miettikää yhdessä molemmille mieluinen tapa nostaa sykettä. Esimerkiksi metsähippa, uimaretki, seinäkiipeily, tanssitunti tai joogahetki. Harjoittakaa yhdessä motorisia taitoja ja nostattakaa sykettä.
  7. Vahvistakaa rauhoittumistaitoja. Loma on hyvä aika myös hengitellä ja vahvistaa aivojen rauhoittumishermoratoja. Maksuttomia harjoituksia eri-ikäisille lapsille löytyy esimerkiksi skillilataamon sivuilta. Laittamalla hakuun teemataidot rauhoittuminen pääset heti oikeiden harjoitusten luo.
  8. Kasatkaa muistorasia tai valokuva-albumi. Vuoden viimeiset viikot ovat hyvä hetki käydä läpi vuoden parhaat hetket. Itse rakastan valokuvaamista ja juuri laitoin tilaukseen meidän viime vuoden kuvat (melkein 1000 kappaletta!). Vuoden aikana tapahtuu vaikka mitä ja osa jää usein unholaan. Yllätyn joka vuosi, kun käyn läpi kehittämiäni kuvia, siitä miten paljon kaikkea vuoden aikana onkaan tapahtunut. Mieleen muistuu hetkiä ”tuokin konsertti”, ”tuo hetki mökillä”, ”onpa ihana ilme”. Useimmat oivalluksen tuovat kuvat ovat aivan arkihetkistä, kuten yhteisestä iltapalahetkestä tai kotileffan katselusta. Tämä on myös samalla hyvä kiitollisuusharjoitus. Valokuvien lisäksi talteen voi laittaa tärkeitä lippuja, esineitä ja asioita ja sulkea ”vuoden 2017” muistorasiaan tai liittää kuva-albumiin.
  9. Hyppäys lapsen maailmaan. Mene mukaan lapsen leikkiin tai peleihin. Jos lapsesi pelaa itsekseen usein jotain peliä, mene mukaan ja pyydä häntä opettamaan myös sinulle. Pelatkaa sitten yhdessä. Lukekaa yhdessä esimerkiksi lapsen skeitti- tai demilehteä ja jutelkaa lapsen elämän ajankohtaisista asioista. Anna lapsen ohjata sinut mukaan maailmaansa hänen ehdoillaan. Jos perheessä on monta lasta, antakaa heidän vuorotellen valita päivän tai hetken toiminta. Toimintaehdotukset voi myös kirjoittaa paperille ja laittaa koriin, mistä aina arvotaan päivän yhteinen puuha.
  10. Kasatkaa unelmakartta. Kertokaa toisillenne unelmistanne ja tavoitteistanne vuodelle 2018. Leikatkaa kuvia aikakauslehdistä, piirtäkää ja kirjoittakaa. Tehkää omanlaisenne kuvakollaasi ja esitelkää se muulle perheelle tai vaikka koko suvulle, jos teillä on tapana kokoontua suvun kesken. (Vinkki! Tähän tauluun voi kasata myös tulevan vuoden kasvuvahvuuksia.)

Vastapainoksi on hyvä olla myös paljon suunnittelematonta aikaa. Tilaa tylsistyä ja vain olla yhdessä. Antaa tilaa hiljaisuudelle ja sille, että lapsi itse keksii puuhaa. Tylsyys tekee aivoille hyvää ja auttaa niitä palautumaan kiireestä. Se aktivoi myös lapsen ajattelemaan itse ja käyttämään luovuuttaan.

Jokaisen lapsen suusta on välillä hyvä kuulua: ”Mulla on tylsää!”

Vaikka valitus saattaa ensiksi ottaa hermoille, kannattaa yrittää kärsivällisesti odottaa lapsen omaa ideaa. Kun aikuinen ei heti työnnä eteen jotain itse valmistelemaansa toimintaa tai ideaa, vaan vastaa vaikkapa sanomalla ”pohditaanpa yhdessä”,  antaa se tilaa lapsen omalle ajattelulle.

 

Joululoma listaus.jpg

Lapsi voi myös etukäteen miettiä asioita, mitä haluaisi tehdä lomalla.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: