Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas

Avaan paketin ja kohtaan ensimmäisen yllätyksen. Tämähän on iso kirja! Olen siis koko ajan odottanut samanlaista, ainoastaan eriväristä, jatko-osaa jo tutuksi tulleelle Vuorisen ja Uusitalo-Malmivaaran Huomaa hyvä! – kirjalle.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bongausopaksen bongaa heti.

 

Jotain tuttua kuitenkin on. Vahvuudet kulkevat tutusti vahvuusvariksen siivillä ja kirja on pullollaan vahvuuskasvatusta useasta eri näkökulmasta.

Kirja alkaa teoriaosiolla, jossa esitellään vahvuusbongailun lähtökohdat. Teoriaosio avaa luonteenvahvuuksien lähtökohdat, hyödyt ja historian. Mistä on lähdetty ja miten vahvuuskasvatus on noussut suosioon ja mitä tutkimukset asiasta kertovat? Kirjassa on laajasti eri tutkijoiden näkemyksiä asiaan, niin kansainväliseltä kentältä kuin arvostettuja suomalaisia asiantuntijoita. Kerrotaan positiivisen kannustuksen voimasta, kehuvetoisuudesta ja hyvän arvioimisesta.

Kasvattajan ja opettajan tehtävä on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuudet löytää omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan, joissa jokainen voi päästä käyttämään erityistaitojaan parhaalla mahdollisella tavalla. – Huomaa Hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas

Vahvuusvariksen bongausoppaan sanapilvi

Kirja on täynnä myönteistä puhetta, jossa positiiviset sanat tuntuvat juurtuvan lukijan mieleen. Tuntuu, että oma hyvinvointi vahvistuu jo kirjaa lukiessa.

Toisessa osiossa esitellään, kuinka luonteenvahvuuksiin voi tutustua, harjoitella ja käyttää niin varhaiskasvatuksessa, erityisen tuen luokassa ja kuinka luonteenvahvuudet toimivat aineenopettajan työkaluina. Kirjoituksissa käsitellään asioita, joidenkin vahvuuksien näkökulmista. Niiden pohjalta saa ideoita muiden vahvuuksien toteuttamiseen samalla kaavalla (tai ihan omalla). Ihan kaikkea, ei siis anneta valmiina, vaan jätetään tilaa jokaisen kasvattajan omalle luovuudelle ja ideoille.

Vahvuusbongari riikinkukko rilla

Kuvituskuva – Ei kirjasta

Varhaiskasvatuksen osiossa vahvuusvaris kohtaa muun muassa Rilla Riikinkukon, jonka vahvuutena on reiluus. Tarina, runo ja keskustelutehtävä johdattavat lapset reiluuden vahvuuden äärelle, jota täydentävät vielä toiminnalliset tehtävät.

 

 

 

Kolmannessa osiossa aukeaa tehtävien työkalupakki ja tämä ei ole mikään muutaman pultin ja mutterin pakki, vaan yli SADAN erilaisen tehtävän runsauttaan pursuvan monitoimityökalupakki. Näiden joukosta löytyy varmasti jotain jokaisen mieleen ja tarpeeseen. Yllättävä bonus on se, että tehtäviä on jopa aikuisille käytettäväksi työyhteisössä. Kirjan tehtävät kattavat siis kaikenikäiset, koska kuten todettua on, meillä kaikilla on luonteenvahvuuksia. Ne kehittyvät koko iän ja niistä on hyötyä kaikilla eri elämänalueilla.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuva: Huomaa Hyvä! – Vahvuusvariksen bongausopas

 

Mikä erityisesti lämmitti mieltäni, oli se, että kirjasta löytyy useasta kohdasta vinkkejä myös vanhemmille. Siitä kuinka luonteenvahvuudet ja niiden bongaus otetaan käyttöön kotona (juuri samaa, mitä itsekin opetan). Kirjan ensimmäisessä osiossa löytyy vinkkejä vanhemmalle ja kolmannessa osiossa ”Otetaan vanhemmat mukaan” ohjaa yhteistyöhön vanhempien kanssa usean harjoituksen verran. Positiivinen pedagogiikka ja vahvuuskasvatus ovat myös kodin juttu! Vaikka olenkin sitä mieltä, että kaikki tarinat, harjoitukset ja tehtävät sopivat suoraan myös kotona tehtäväksi, on hienoa, että lapsen kotiympäristö on otettu myös erikseen huomioon. Lapsen kasvatusympäristö on kokonaisuus, johon kuuluu monta aluetta. Mitä useammalta taholta lapsi saa vahvuuskasvatusta, sitä paremmin se toimii!

Kuten sateenkaaren päästä, niin tämänkin kirjan lopusta löytyy aarre. Huikeat 42 liitettä! Vahvuusbongarin huoneentaulu, luonteenvahvuudet kuvina, teksteinä, monia erilaisia tehtäväpohjia bingosta bongaukseen ja niin edelleen. Suoraan käyttöön otettavia, valmiita kuvia ja harjoituspohjia. Ei kun kopiokone laulamaan ja liitteet käyttöön!

Uskon, että liitteissä on vastaus myös alussa pohtimaani kirjan kokoon. Jotta liitteet olisi helppo kopioida omaan käyttöön, on kirjan oltava A4 kokoinen. Pienemmästä kuvasta suurentaminen on a) työlästä ja b) tulos on usein suttuinen.

Vahvuuksien puu

Ensimmäiset omat havaintovälineet luonteenvahvuuksien parissa oli muun muassa askartelemani vahvuuksien puu. Kyseinen puu on edelleen työpöydälläni muistuttamassa siitä, mistä kaikki omalta osaltani lähti.

Kun itse aloitin lapsiryhmien kanssa luonteenvahvuusperustaisen työskentelyn kolmisen vuotta sitten, ei kumpaakaan Huomaa Hyvä! -kirjaa ollut vielä olemassa. Tiedon etsiminen ja harjoitusten keksiminen oli suoraan sanottuna hyvin vaivalloista. Nyt tällaista ongelmaa ei enää ole. Näiden kahden kirjan jälkeen luonteenvahvuuksien opetteleminen ja niiden käsittelemisen aloittaminen on todella vaivatonta. Teoriat, esittelyt, toimintatavat, harjoitukset ja tehtävät ovat helposti saatavilla.

Uskon, että vahvuuskasvatus on tulevaisuuden linja, varhaiskasvatuksesta aina koulutien loppuun saakka sekä kotona taaperoista aina pesästä lentämiseen asti (ja miksi ei sen jälkeenkin). Luonteenvahvuuksiin tutustuminen kannattaa aloittaa siis NYT, koska todennäköisesti tavalla tai toiselle, se tulee koskettamaan elämääsi jollain tavalla. Niin, ja tuskin haittaa mainita, että luonteenvahvuuksiin tutustuminen voi oikeasti muuttaa elämäsi suunnan kohti myönteisempää, vahvuustäyteistä elämää.

Kenelle sitten kirjaa suosittelen. Lyhyesti: kaikille. Tämä kirja ei mielestäni koske vain niitä, jotka työskentelevät lasten kanssa tai osallistuvat lasten kasvatukseen, vaan harjoituksia voi soveltaa myös aikuisryhmän, työyhteisön tai minkä tahansa muun ryhmän kanssa, joka haluaa oppia tuntemaan omat luonteenvahvuutensa ja ottaa ne käyttöön omassa elämässään. Luonteenvahvuudet ovat tie parempaan hyvinvointiin. Me, nyt aikuiset, emme ole saaneet tätä oppia omana kouluaikana. Monia taitoja opitaan myös aikuisiällä, joten miksi ei opetella luonteenvahvuuksia juuri nyt (eikä vain harmitella sitä, että miksi meidän kouluaikoina ei opetettu tällaisia taitoja)?

Haluatko tietää lisää kirjan kirjoittajista?

Tiedonjanoisen mielen kannattaa tsekata heidän kotisivunsa.

Lotta Uusitalo-Malmivaara

Kaisa Vuorinen

Suoraan kirjaa tilaamaan?

Tämän PS-kustannuksen kampanjan kautta kirja blogini lukijoille -10€ edullisemmin. Siellä myös aiempi Huomaa Hyvä! – kirja.

Täältä tilaamaan!

 

204 thoughts on “Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas

 1. Hannele Saari sanoo:

  Pikkuoppilas tuli kertomaan kavereidensa riidasta ja totesi: Tytöiltä puuttui nyt sinnikkyyttä ja yhteistyökykyä. Jotain on mennyt perille 😂

  Tykkää

 2. Kirsi Rajamäki sanoo:

  Hei,
  Lähetän koulussa positiivista palautetta oppilaista reissuvihon välityksellä päivittäin! Kaikki ovat tykänneet, niin lapset kuin vanhemmatkin!

  Tykkää

 3. JennaO sanoo:

  Ehdottomasti haluaisin! Olen esimiesasemassa ja kaipaan vinkkejä positiiviseen johtamiseen ja positiivisen ilmapiirin luomiseen 🙂 Vahvuuksien tunnistamisen kautta se onnistu.

  Tykkää

 4. Laura sanoo:

  Tämä olisi erinomainen jatke ja kuitenkin uusi työkalu päiväkotiimme. Kaisa Vuorista kerran kuulleena ja aikasempaa Huomaa hyvä -materiaalia käyttäneenä olisi hienoa jos arpaonnea olisi! 😊

  Tykkää

 5. Pia Tiainen sanoo:

  Arpaonnea on ollut myös näiden kirjojen puitteissa.
  Jatko-osaa sille odotellessa!

  Tein oppilaille Hymypatsas-kyselyn. Se paljasti, että oppi ei ole ojaan kaatanut. Kiitos teille!

  Tykkää

 6. Erika sanoo:

  Niin kuin kukAtkin kääntyvät valoa ja lämpöä kohden, niin tekevät myös lapset❤ Itselle valmistujaislahjaksi olis aiva upee🌻

  Tykkää

 7. Erika sanoo:

  Niin kuin kukAtkin kääntyvät valoa ja lämpöä kohden, niin tekevät myös lapset❤ Itselle valmistujaislahjaksi olis aiva upee🌻

  Tykkää

 8. Salla sanoo:

  Kuulostaa niiiiin hyvältä!

  Tulisi käyttöön kotona, töissä päiväkodissa ja luultavasti myös MLL toiminnassa, perhekahvilaan hyvä teema 🙂

  Tykkää

 9. niinasiv sanoo:

  Tätä kirjaa olen himoinnut jo pitkään! Tulisi niin tarpeeseen luokalleni, jossa lapset näkevät vain tekemänsä virheet ja puutteet eikä juuri niitä parhaita ja hyviä asioita itsessään.

  Tykkää

 10. Tiina Lappalainen sanoo:

  Olisipa mahtava kirja varhaiskasvatuksen untuvikolle, tuo tulis tarpeeseen mutta ei vielä budjetti kestä ammattikirjallisuuden haalimiseen 🙂

  Tykkää

 11. Katri sanoo:

  Tätä kirjaa odottelen kirjastoon tulevaksi! Olisipa mielenkiintoista päästä lukemaan kirjasta alkupaloja 😊

  Tykkää

 12. Raisa sanoo:

  Lähden vuoden lopussa teemaharjoitteluun ulkomaille ja aiheena positiivinen pedagogiikka. Kirjasta olisi paljon hyötyä

  Tykkää

 13. Jonna sanoo:

  Tänä vuonna olen saanut konkreettisesti kokea ja nähdä, kuinka positiivisuus kantaa ja motivoi niin oppilaita kuin opettajiakin! Aion ehdottomasti pyrkiä samaan ensi lukuvuonna. Olisipa ihanaa, jos arpaonni suosisi ja pääsisin tutustumaan kirjaan kesälukemisena 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s