La-la-la-lapsimessut! (sis.arvonnan)

Auringonsäteet hiipivät sisään avonaisesta ikkunasta ja aloittavat värikkään tanssin vastapyyhityllä pöydällä. Touhuan keittiössä ja huomaan askeleen keventyneen talven jälkeen. On helppo hengittää ja alan hyräilemään. Jopa pieni laulunsäe karkaa huuliltani. La-la-la-laa. Tunnen olevani hetkellisesti Disney leffassa touhuava puuhakas Tuhkimo, kunnes yhtäkkiä lallattelun kesken tajuan. La-la-la-lapsimessut! Kevään ihanin tapahtuma on ihan nurkan  takana. Siivousliina tippuu hetkessä pöydälle ja hyökkään kalenterin luo johon on värikkäin kirjaimin riipusteltu – Lapsimessut 21- 23.huhtikuuta. Minulla on kaksi viikkoa aikaa! Avaan salamana pöydänkulmassa nököttävän läppärin. Mitä kaikkea tänä vuonna onkaan tarjolla? Nappaan lehtiön ja kynän ja alan tekemään suunnitelmaa siitä, mitä kaikkia näytteilleasettajia haluan kiertää ja mitä ohjelmaa nähdä? Pikkuhiljaa jokaisen päivän kohdalle (koska mehän haluamme olla läsnä läpi messujen), raapustuu pieni suunnitelma. Pikkuhiljaa rakentuu kuva siitä viikonlopusta, kun ei tarvitse keksiä mitään tekemistä, ei tarvitse kuunnella kun lapset valittaa ”mulla on tylsää”, ei tarvitse itse olla koko ajan siivoamassa tai kokkailemassa, vaan saa yksinkertaisesti pitää hauskaa koko perheen kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teen teille nyt pienen tunnustuksen. Olen päästä varpaisiin messuihminen. Rakastan messujen tunnelmaa, ihmisiä, kaikkea uutta tietoa mitä messut pursuavat ja kaikkea uutta, mitä voin nähdä messujen hulinassa. Käyn vuodessa helposti yli kymmenen kertaa messukeskuksen eri tapahtumissa, mutta yksi on ollut ehdoton suosikkini jo vuosien ajan: Lapsimessut. Mutta miksi ja mitä lapsimessut tarjoavat? Miten saada kaikki irti messuista ja miten tehdä niistä kiva vierailu koko perheelle?

Halli 6

Kuva: Messukeskus

Lapsimessut ovat pohjoismaiden suurin koko perheen tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna pe-su 21-23.4.2017 Helsingin messukeskuksessa.

Näytteilleasettajat pitävät huolen, että tiedämme mikä on juuri nyt parasta lasten maailmassa. Tarjolla on lasten tarvikkeita, leluja, uusia ideoita lastenhuoneen sisustukseen ja paljon paljon muuta.

Ohjelma rytmittää ainakin meidän vierailua. Se laittaa suunnitelmaan aikapisteitä, joiden väliin voidaan ripotella muuta toimintaa, syödä tai katsoa näytteilleasettajia. Syöminen kun mahtuu väliin kun väliin ja näytteilleasettajat ovat paikalla koko ajan. Tänä vuonna odotan erityisesti uuden neuvola ohjelma-alueen ajankohtaisia luentoja. Ruutuaika ja kuinka kasvattaa diginatiivi? – luennot menevät ensimmäisinä päivän ohjelmaan.

Toimintaa on! Yksi viikonloppu, kun ei tarvitse kotona levittää koko askartelurepertuaaria esille. Pelätä glitterin leviämistä pitkin lattiaa koko puuhailun ajan, vaan jossain on valmiina eri tehtäväpisteitä ja niiden välillä voi vaihdella sujuvasti. Yhdessä paikassa voi nähdä paloauton, istua paloautossa, toisessa piirtää paloauton ja kolmannessa vaikka askarrella paloauton, jos vain tarmoa riittää. Ja jos sitä energiaa vieläkin riittää, niin aina löytyy paikka, jossa lapsi pääsee pomppimaan ylimääräiset energiat ulos.

Syöminen on pakollista, mutta myös niin ihanaa. Messuilla meidän perheellä on ainakin lupa herkutella. Tänä viikonloppuna vanhemmat saavat skipata kokkailun ja kaikenlaisia jälkkäreitä löytyy käden ulottuvilta (metrilakun osto on meillä jo klassikko!). Jos olet pinttynyt eväsihminen, niin tänä vuonna niille on varattu oma paikka. Hakolan eväsparkissa on omien eväiden syöminen sallittua ja paikalta löytyy myös mikro ja syöttötuoleja. Lisää eväspaikasta vinkeissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oma suunnitelmani lapsimessuille

Omaan suunnitelmaan kuuluu yksi äidin oma päivä ja kaksi perhepäivää. Rehellisyyden nimissä täytyy kertoa, että lauantaina osa päivästä menee töissä. Onneksi muulle perheellä riittää tekemistä lapsimessujen ansioista. 😀

Muuta hyvää huomioitavaa

Messukeskuksessa on esteetön kulku ja nyt uutena itäinen sisäänkäynti, jota suositellaan erityisesti rattaiden ja vaunujen kanssa kulkeville. Itäiseltä sisäänkäynniltä pääsee suoraan messualueelle kulkematta portaiden, hissien tai liukuportaiden kautta. Lisää esteettömästä kulusta.

Itse suosin myös messukeskuksen mobiiliapin käyttöä, koska en itse jaksa kantaa mukana messulehtisiä tai karttaa näytteilleasettajista. Apin kautta näen helposti mistä löydän hakemani näytteilleasettajan, missä aikaan tapahtui mitäkin ja kartalta vielä reitin perille. Säästää pläräämistä ja hermoja. Bonuksena on, että jos pitää bluetoothin päällä vierailun aikana, niin sovellus lähettää suoraan tarjouksia puhelimeen. Jee! 🙂

Messuappi

Kuva: Messukeskus mobiiliappi

 

Bonus: Lapsimessujen lisäksi messukeskuksessa on samanaikaisesti muita tapahtumia Model Expo, Kädentaito, OutletExpo, (la-su) Eläinystäväni. Yhdellä lipulla pääsee näihin kaikkiin. Itse ainakin suuntaan silittelemään lapsen kanssa karvaisia kavereita ja shoppailemaan Outlettiin. 🙂

Huom! Vinkki allergikoille –  Perjantai on allergiavapaa päivä. Jos perheessänne on kovin allergiaherkkiä henkilöitä,  niin perjantai on paras päivä vierailla lapsimessuilla.

VIERAILUVINKKEJÄ!

Messukäynnin tulisi tuoda iloa koko perheelle. Messufiilis voi kuitenkin lähteä laskuun, jos odotukset eivät vastaa kokemusta, kiire painaa päälle tai varustus osoittautuu puutteelliseksi. Seuraavaksi omat kootut vinkit hyvän  messukokemuksen takaamiseksi. 🙂

Lapsimessu.jpg

Kuva: Messukeskus

Millä keinoin varmistaa hyvä messukokemus?

1. Ennakoi – suunnittele etukäteen

 • Aikataulu – mieti etukäteen aikataulu, ohjelmatarjonta, kierrettävät näytteilleasettajat. Tee aikataulusta tarpeeksi löyhä ja jätä siihen liikkumavaraa. Näin et lisää omaa tai lasten stressiä minuuttiaikataululla.
 • Syöminen – syöttekö messukeskuksessa vai varaatteko omat eväät? Jos päätätte syödä messukeskuksessa varatkaa silti laukkuun pari myslipatukkaa tai muuta vastaavaa, jos nälkä iskee juuri ruuhka-aikaan. Näin perheen pienimmätkin jaksavat jonottaa. Tänä vuonna uutena messukeskuksessa on oma paikka eväiden syömiselle. Hakolan eväsparkki messukeskuksen pohjoisen sisäänkäynnin lähellä on Hakolan huonekalu Oy:n tarjoama maksuton levähdyspaikka eväiden syömiseen. Sieltä löytyy myös mikro ja syöttötuoleja.
 • Vaatetus + kengät –  Kerrostaminen on paras vaihtoehto, jotta lämpöä voi säädellä. Rattaissa istuva lapsi voi kokea hallimaisen tilan kylmäksi, mutta toiminta-alueella touhuava taapero on taas pää hiessä ja t-paita riittää. (Muista myös varavaatteet vahinkojen varalle.) Niin lasten kuin aikuisten paras messukaveri on hyvät kengät. Messuilla tulee käveltyä todella paljon! Jätä siis suosiolla korkkarit kotiin ja laita messuille jalkaan ne mukavimmat lompsottimet, niin meno ja mieli pysyy keveänä.
 • Palvelut – kun kuivaksi opettelevan lapsen suusta kuuluu ”Äiti, mulla on pissahätä.”, niin silloin on jo kiire. Katso siis etukäteen kaikki tarvitsemasi palvelut – vessat, vaunuparkki, vaipanvaihto- ja taukopaikat.

2. Jousta – jos (ja kun) kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan, niin varaa kaikkeen joustovaraa. Liiallinen tiukkuus vetää kaikkien mukanaolijoiden hermot kireälle. Jos joku ohjelma jää väliin tai joku alue katsomatta, niin messuilla on tarjolla niin paljon, että varmasti jotain korvaavaa löytyy. Lähde messuille joustavalla mielellä. 🙂

3. Tauota tarpeeksi –  pienet jalat väsyvät nopeammin kuin aikuisen. Rattaat, kantoliina tai muu lapsen kantoväline on oiva apu pienten lasten kanssa. Messuilla on myös monta paikkaa, missä kahvitella tai ihan istuskella lepuutellen jalkoja. Jos olet jättänyt rattaat kotiin, mutta huomaat messuilla, että olisi pitänyt sittenkin ottaa, et ole pulassa. Messukeskuksen palveluihin kuuluu rattaiden lainaus. Lainarattaat löytyvät sisäänkäyntien luota.

4. Hyödynnä koko messuaika – Yksi, kaksi vai kolme messupäivää? Messut kestävät kolme päivää ja voikin olla hyvä suunnitella eri toimintaa eri päiville. Yksi voi olla koko perheen päivä, joka menee suurimmaksi osaksi lasten ohjelman ja toiminnan ehdoilla. Toisena päivänä lapset voivat olla hoidossa tai toisen vanhemman kanssa. Silloin on rauhassa aikaa kiertää kaikki näytteilleasettajat ja osallistua aikuisten ohjelmaan. Kolmas päivä on varapäivä, jos jotain ei menekään suunnitelmien mukaan. Jos sinulla on siis mahdollista osallistua messuille useana päivänä, niin kannattaa ottaa hyöty irti tästä joustovarasta.

5. Huumori – kun mehu kaatuu sotkien samalla paidan, rattaat ja lattian tai lapsi saa huuto-potku-raivarit keskellä toimintakenttää, on parasta hengittää, laskea kymmeneen (tai sataan) ja yrittää nauraa tilanteelle. Kannattaa laittaa taskuun mukaan tarpeeksi hermoja ja naurua, jotta päivän mahdollisista kuoppakohdista voi hypätä keveästi vitsaillen yli.

Lisää tietoa ja kattavampi paketti löytyy messukeskuksen lapsimessujen sivuilta.

ARVONTA! Haluatko mukaan messuille, mutta liput puuttuvat? Nyt kannattaa osallistua messulippujen arvontaan. Minulla on jaettavana neljä lippua, joista kaksi on jaossa blogissa ja kaksi instagramissa. Osallistu vaikka kumpaankin. 🙂

Blogin lippuarvontaan pääset mukaan kommentoimalla tätä artikkelia 15.4.2017 klo 18 mennessä. Instagramin arvontaan pääset täältä.

Nähdään lapsimessuilla!

 

 

114 Recent Comments
 • Annemari
  15.4.2017 21:48

  Mukana arvonnassa! Hyviä vinkkejä 😉

  Reply
 • Jasmin
  15.4.2017 21:51

  Mukana ollaan!

  Reply
 • Marika Voutilainen
  15.4.2017 21:59

  Hienoa et olet tehnyt meille tälläisen ihanan ”kartan” & apuvälineet messuille

  Reply
 • Emmatilda
  15.4.2017 23:14

  Mukana arvonnassa 😊

  Reply
 • Virve Tikka
  16.4.2017 06:32

  Mukana kivassa arvonnassa 😊

  Reply
 • Jenni
  16.4.2017 09:09

  Arvonnassa mukana 🙂

  Reply
 • Noora
  16.4.2017 09:59

  Mukana arvonnassa! Tosi mielenkiintoinen teksti ja hyviä vinkkejä. Tällä kertaa meinaan mennä messuilemaan ja shoppailemaan ystävän kanssa, en malta odottaa! ☀️

  Reply
 • Rita
  16.4.2017 10:43

  Mukana arvonnassa! Minäkin käyn usein messuilla kahtena tai kolmena päivänä.

  Reply
 • Kristiina Männistö
  16.4.2017 12:59

  Mukana

  Reply
 • Laura
  16.4.2017 15:53

  Mukana!

  Reply
 • Mona
  17.4.2017 08:09

  En ole vielä kertaakaan lapsimessuilla käynyt ja nyt olisi tarkoitus. Kivoja vinkkejä ja mukana arvonnassa 🙂

  Reply
 • Milja
  8.4.2018 08:34

  Mukana arvonnassa! Ottaisin mukaan siskoni, 1,5 vuotiaiden kaksostyttöjen äidin. 🙂

  Reply
 • Suvituulia
  13.4.2018 18:18

  Mukana minäkin 🙂

  Reply

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: