Pitäisitkö ”olen raskaana” – pinssiä?

Olin viime viikolla Lontoossa ja törmäsin matkallani minulle uuteen asiaan. Metrolla kulkiessani huomasin eräällä naismatkustajalla pinssin, jossa luki ”baby on board”. Ensimmäisenä mieleeni tuli, että onkohan kyse jostain vauvatavaraliikkeen tempauksesta tai muusta raskaudenaikana myytävästä ”erittäin tarpeellisesta” lisävälineestä? Vai haluaako nainen vain innoissaan ilmoittaa kaikille olevansa raskaana? Naisen istuessa en olisi nimittäin muuten huomannut hänen olevan raskaana. Vain tarkkasilmäisesti katsellen pystyin näkemään vatsan kohdalla pienen kohoaman takissa. Ilman pinssiä, en olisi tietänyt naisen odottavan.

Päästyäni hotellille aloin uteliaisuuttani googlata asiasta ja sain selville, että kyse on aivan virallisesta Lontoon liikenteen pinssistä, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2005 alkaen.

Pinssi

Baby on board – pinssi

 

Travelling on the Tube can be tricky for mums-to-be, but having a Baby on Board badge makes it easier by letting other passengers know that you have a very good reason to need a seat. – Lainaus Transport of London sivuilta

 

Ajatus on siis se, että pinssillä ilmoitetaan muille matkustajille, että kyseisellä matkustajalla on hyvä syy, miksi tarvitsee istuinta.

Mietin omaa raskausaikaani Suomessa. Asuin silloin Helsingissä ja pääasiallisesti kuljin busseilla ja metrolla. Muistan kuinka hämmentynyt olin, kun ensimmäistä kertaa minulle tarjottiin paikkaa täydessä bussissa. Meinasin ensiksi jopa kieltäytyä vanhemman herrasmiehen tarjouksesta, ennen kuin tajusin ottaa paikan vastaan ja kiittää hymyillen. Olin silloin jo selvästi raskaana ja liikkeellä isojen kauppakassien kera. Tilanteen huomaamiseen ei varmasti olisi tarvittu pinssiä.

Baby on board – pinssi on aiheuttanut paljon puolesta ja vastaan keskustelua briteissä. Osan mielestä se on hyvä ja on auttanut heitä istumaan rauhassa metrossa tai saamaan paremmin paikan ruuhka-aikoina. Osa on kokenut hyväksi sen, että kanssamatkustajien ei tarvitse miettiä, onko toinen lihava vai raskaana. Pinssi on kuitenkin koettu myös nöyryyttäväksi ja yksityisyyttä rikkovaksi. Raskautta ajatellaan jokaisen henkilökohtaisena asiana. Osa ihmettelee myös, että eikö ihmisestä myös näe, että kun on raskaana? Vastapuolella taas huutelevat suuresti alkuraskauden pahoinvoinnista kärsivät, jotka tarvitsevat istuinta pahoinvoinnin takia jo ennen kuin raskautta edes voi ulkoisesti havaita. Vastaan tai puolesta. Pinssejä jaetaan vuodessa yli 130 000, joten aika moni haluaa sellaisen kuitenkin tilata, vaikka se jäisikin muutaman kokeilukerran jälkeen kassinpohjalle.

Pinssistä on myös väännetty vitsiä ja tehty hupailuversioita. Teksti on muutettu muun muassa muotoon ”Just fat”, ”Plain lazy”, ”Cheap shoes” tai ”It’s my birthday!”.

Feikkipinssi

Hangover on board! – pinssi

 

Raskausaikana en aina saanut paikkaa kun olisin halunnut, enkä ollut tarpeeksi rohkea koputtamaan kenenkään olalle ja kysymään ”Pääsisikö tähän istumaan?”. Mietin, että kanssamatkustajalla voi olla myös hyvä syy istua. Hänellä voi olla jalat kipeänä pitkän työvuoron jälkeen. Hän voi olla sairaana ja heikossa kunnossa tai muu vastaava yhtä hyvä syy kuin raskaus. Oma raskauteni oli myös liikkuvuuden kannalta suhteellisen helppo. Vaikka mahani oli iso, pysyin liikkeessä aivan synnytykseen asti. Useimmiten seisominen oli selälleni parempi kuin koko ajan istuminen.  

En kuitenkaan usko, että niinä kertoina kun paikan olisin halunnut, pinssistä olisi ollut muutenkaan kovinkaan paljon apua. Usein matkustajat joko lukevat kirjaa, selaavat kännykkää tai ovat muuten omissa ajatuksissaan, joten pinssiä ei ehkä kuitenkaan huomaisi ilman sisäänrakennettua kaiutinta, joka huutaa ”Olen raskaana, selkäni on kipeä, jalkani puutuneet, minulla on kuuma ja pahoinvointia, joten antakaa minulle paikka!”.

Suomessa en ole kuullut vastaavan olevan edes hupailumuodossa, mutta tietenkin mieleeni juolahtaa olisiko tässä idea myös Suomessa raskaana oleville naisille ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Helsingin liikenteelle? Siksi kysynkin:

Jos Suomeen tulisi vastaava pinssi, olisitko sinä valmis ripustamaan sen rintaasi?

Lisää tietoa ja keskustelua Baby on Board – pinssistä:

Lontoon liikenteen sivut

Good Housekeeping: Artikkeli pinssistä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: