Mitä ovat luonteenvahvuudet ja mitä hyötyä niistä on?

Vahvuuksien vuosi on alussa, mutta mitä ovat luonteenvahvuudet, mitä hyötyä niiden opettelemisesta on ja miten voin osallistua vahvuuksien vuoteen?

Olen kirjoittanut luonteenvahvuuksista jo muutaman kerran. Artikkeleihin täältä ja täältä. Jotta en toistaisi itseäni,  laitan tähän kohtaan vain tiivistelmän.

1) Luonteenvahvuudet ovat todellista, syvintä sinua.

2) Niiden käyttäminen innostaa, energiatasosi nousee ja haluat jatkuvasti toimia vahvuuden varassa.

3) Niitä voidaan käyttää elämän eri alueilla oppimisessa, työssä, ihmissuhteissa ja leikissä.

4) Niitä voidaan harjoitella ja ne ovat kehittyviä taitoja

5) Luonteenvahvuuksilla on moraalinen arvo, eikä niiden käyttö heikennä ketään muuta

sun-382744_1280.jpg

Luonteenvahvuuksilla tehdään hyvää

”Mutta mitä hyötyä siitä on? Erittele minulle, mitä hyötyä luonteenvahvuuksien käytöstä on” minulta tivataan. Mietin kummissani, miksi luennoitsija haluaa niin tarkasti tietää vastaukseni luonteenvahvuuksien hyödystä. ”Jos haluat opettaa luonteenvahvuuksia, niin ihmiset tulevat kysymään sinulta useasti, mitä hyötyä siitä on? Tässä ajassa harvalla on aikaa opetella uusia asioita vaan huvikseen. Perustele siis, miksi sinun mielestäsi ihmisten tulisi opetella luonteenvahvuuksia.”

Luonteenvahvuuksien opettelemisen ja käyttämisen hyödyt

  • Luonteenvahvuudet ovat itsetuntemuksen ja hyvinvoinnin väline. Vahvuuksiin tutustuminen on ponnahduslauta myönteiselle itsetuntemukselle.
  • Luonteenvahvuuksien tunteminen opettaa meitä itsestämme, taidoistamme, kyvyistämme ja ainutlaatuisuudestamme. Kenelläkään ei ole juuri samanlaista yhdistelmää vahvuuksia ja kykyjä.
  • Kun käytämme haastetilanteissa luonteenvahvuuksia, voimme saavuttaa flow*-tilan
  • Luonteenvahvuudet ovat ”tikapuitamme” kohti tavoitteita. Käyttämällä niitä voimme saavuttaa unelmamme.
  • Luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja niille rakentaminen avaavat väylän saada itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia.
  • Luonteenvahvuudet auttavat meitä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Mitä aiemmin lapset oppivat tuntemaan omat luonteenvahvuutensa, sitä paremmin he voivat hyödyntää niitä omassa elämässään. Oppimisessa, ihmissuhteissa, itsetuntemuksen kehittymisessä ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamisessa.

*Flow on täydellistä uppoutumista, intensiivistä syventymistä ja täydellistä hetkessä olemasta, jossa olet täysin uppoutunut siihen mitä teet. Olet kykyjesi huipulla ja unohdat ajankulun. Esimerkiksi muusikko voisi sanoa olevansa ”yhtä musiikin kanssa” sävellystyön huippuhetkellä.

girl-on-ladder-954579_1920

Mitä on sinun tai lapsesi tikapuiden päässä?

Mitä saan vahvuuksien vuotena?

Kahden viikon välein blogiin tulee kyseisen luonteenvahvuuden ”materiaalisalkku”. Johon kuuluu tarina, missä luonteenvahvuus tulee esille. Luonteenvahvuuteen liittyviä harjoituksia ja tehtäviä eri ikäisille. Pohdintoja, mielikuvaharjoituksia, ristikkoja, pelejä ja leikkejä. Materiaalivinkkejä, esimerkiksi lastenkirjaehdotuksia, joita lukea lasten kanssa kyseistä vahvuutta käsitellessä.

Saat ohjeita siihen, miten tunnistat vahvuuksia, hallitset vahvuuksia, nostat muissa esiin heidän käyttämiään vahvuuksia, miten voitte yhdistää vahvuuksia (esimerkiksi kasvatuskumppanin kanssa) ja kuinka käyttää vahvuuksia.

objects-1315203_1280

 

Kuinka paljon tämä vie aikaa?

Suurin osa oppimisesta tapahtuu ihan osana elämää. Arjen touhuissa, työn tohinassa ja vapaa-ajalla rentoutuessa. Kun saat materiaalisalkun, menee sen selaamiseen ja sisäistämiseen tunnin verran, riippuen miten paljon harjoituksia ja tehtäviä haluat tehdä. Ajan voi jakaa myös kahden viikon ajalle, pieniksi 15 min tehtävähetkiksi. Näin taidon harjoittelu pysyy mielessä koko ajan.

Perheissä voi vaihtaa yhden yhteisen lautapelihetken vahvuuksien tutkimiseen tai vaikka pelata metsäretkellä vahvuuspelejä. Tarkoitus olisi, että luonteenvahvuuksien näkemisestä tulisi helposti osa arkea. Ei sitä kuormittava, vaan iloa tuova, helpottava osa.

Kahden viikon väliaikana (kunnes seuraava luonteenvahvuus otetaan käsittelyyn) on tarkoitus kiinnittää omassa elämässä tilanteisiin, jossa näkee luonteenvahvuutta käytettävän ja nostavan sitä esiin. Jos esimerkiksi käsiteltävä vahvuus on sinnikkyys, on tehtäväsi kiinnittää huomiota siihen. Misssä itse käytät sinnikkyyttä ja missä tilanteissa läheiseni, lapseni, ystäväni tai työtoverini käyttävät sinnikkyyttä? Lisäksi mietitään muun muassa, onko käsiteltävä vahvuus tällä hetkellä minun ydinvahvuuteni vai kasvuvahvuuteni? Jos haluan lisätä tämän vahvuuden käyttöä, niin miten se käy? Materiaalisalkussa on myös harjoituksia kyseisen vahvuuden kasvattamiseen.

Jos haluat syventyä luonteenvahvuuksiin enemmän, voit tutustua lisäkirjallisuuteen ja käyttää siihen enemmän aikaa.

Lisäksi voit pitää vahvuuksien päiväkirjaa, rakentaa itsellesi vahvuuksien seinätaulun tai laajentaa aiheen käsittelyä niin isolle alueelle elämääsi, kun haluat. Se millä ajalla ja panoksella osallistut, on täysin oma valintasi. Kuitenkin kuten minkä tahansa asian, vaatii vahvuuskielenkin opetteleminen harjoittelua.

Mitä paremmin haluat osata vahvuuskielen, sitä enemmän sitä tulee harjoitella.

Huomaa hyvä - kirja

Mitä tarvitsen?

Suosittelen hankkimaan Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen Huomaa Hyvä! – kirjan ja toimintakortit. Tarkemmin täältä. Ne ovat erittäin hyvä väline luonteenvahvuuksien opettelemiseen varsinkin lasten kanssa. Vahvuuksien vuoden ajan blogissa arvotaan joka kuukausi yksi kirjapaketti. Voit myös tilata kirjapaketin kauttani -25% alennuksella. Arvonta ja alennus täältä.

 

to-write-774648_1920

Kun lapsi yrittää ratkaista pulman, hän parhaimmillaan uppoutuu tehtävään täysin. Mikään ympärillä oleva ei häiritse. Samassa tilassa leikkivät lapset, kolina ja hälinä katoavat lapsen mielestä. Kieli keskellä suuta, osaset pyörivät, palat etsivät paikkaansa ja tuntuu kun voisi kuulla lapsen aivojen raksuttavan. Miten tämä ratkeaa? Aikaa kuluu, mutta lapsi jaksaa keskittyneesti istua paikallaan etsien uusia ratkaisuja. Loputtomien mahdollisuuksien jälkeen, haasteen äärellä itsensä haastamisen, sinnikkään yrittämisen ja aivotyön jälkeen, alkavat palaset loksahdella paikalleen ja suunnitelma selvitä. On kuin näkisi lampun syttyvän lapsen pään päällä. Aivot pyörittelevät kunnes kaikki on kohdallaan. Pulma on ratkaistu. Uurastus päättyy onnistumisen tunteeseen. Kaikkeen tähän lapsi käytti ainakin kolmea vahvuutta: Uteliaisuutta, luovuutta ja sinnikkyyttä. Seuraavaan vaiheeseen lapsi tarvitsee apua. Lapsi tarvitsee aikuisen apua maailman näkyväksi tekemiseen. Jos aikuinen pystyy nimeämään lapsen käyttämät vahvuudet, myös lapsi oppii näkemään ne ja tunnistamaan omat vahvuutensa. Haluatko sinä oppia omat vahvuutesi ja auttaa myös lastasi oppimaan omansa?

 

child-1065633_1920

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: