Päivä 29: 5 tapaa vahvistaa iloa

”Jee!” kuuluu pään sisällä ja hymy nousee huulille. Hyvät uutiset ja tapahtumat nostavat serotoniini tasoa ja hyvä olo leviää koko kehoon. Toisilla yksi hyvä asia voi nostattaa ”hurraa”-huudon, pienen voittotanssin, tuuletuksen ja hyvä tunne kantaa koko päivän. Toisen kasvoilla käy hymy, ehkä olat kohoavat vähän ja päivä jatkuu tavallisena. 

Mikä tekee eron? Onko kyse uutisen suuruudesta? Asiaa voisi selittää tunneilmaisun erilaisuus tai aivoissa erittyvän serotoniinin määrä. Miten sitten voisi saada yhdestä hetkestä kaiken irti? Mitkä asiat nostavat hyvän olon tunteita?

man-1202404_19201. Iloitse ääneen

Jos kyse on omasta saavutuksesta tai suorituksesta, esimerkiksi työpaikan saamisesta, niin itsensä ääneen kehuminen on hyvä keino. ”Hyvä minä” ja taputus olalle. ”Tää oli niin hyvä uutinen ja olen tosi iloinen. Mä olen kyllä taitava.”

Voit myös mennä peilin eteen, vinkata itsellesi silmää ja näyttää peukkua. ”Sä olet hyvä tyyppi.” heitto peiliminälle toimii tunnetta nostattava.

Jos kyse on toisen iloisesta uutisesta tai itsellen tapahtuvasta onnekkaasta sattumuksesta, esimerkiksi ystävän raskausuutisesta tai onnenpotkusta, voi sitäkin iloita ääneen. ”Mä olen niin iloinen ystäväni puolesta. Tää on upeaa!” tai ”Mä olen niin iloinen, että näin kävi. Onpa ihana fiilis.”

dancing-girl-556772_19202. Iloitse koko keholla

Ilotanssi, lantion sheikkaus, muutama tanssiaskel auttavat koko kehoa tulemaan mukaan iloon. Laita soimaan lempilaulusi. Hetkuttele, tanssi tai vaikka moshaa iloa suuremmaksi.

vector-file-1527609_12803. Lurauta laulu

Laulaminen aktivoi monia eri aivo-osia. Ilon laulaminen, joko tutun sävelen tai ihan oman sävelen mukaan kasvattaa iloa. Voit ottaa vaikka tutun sävelen ja yhdistää siihen: ”Olen iloinen, olen iloinen, olen hurjan iloinen.” tai vain hyräillä. Kummallakin on yhtä hyvä vaikutus.

freedom-307791_1280

4. Näyttele iloa

Mikä on sinun tapasi ilmaista iloa? Mikä on ilosanasi? Sanotko Jee, Hurraa, Upeeta, Megahienoa? Toista sitä sanaa. Mikä liike tulee ensimmäisenä? Mikä on iloliikkeesi? Tuuletus, hyppy, taputus? Liitä iloliikkeesi ilosanaasi ja jatka tätä kunnes tuntuu hyvältä. Aluksi tällainen voi tuntua hassulta ja teennäiseltä, mutta teeskennelty tunne aktivoi samoja aivo-osia kuin aito tunne. Usein käykin niin, että teeskennelty tunne muuttuu aidoksi.

cartoon-1299532_12805. Kilauta kaverille

Hyvän uutisen jakaminen toisen kanssa tuo iloa toisellekin ja vahvistaa myös kertojan tunnetta. Tapahtumasta kertominen, toisen ilo ja kannustus. ”Aivan upeeta” vastaus hyvään uutiseesi nostaa iloa ja hyvää oloa. Huom! Kilauta sille kaverille, joka osaa olla iloinen puolestasi. Jos vastaus iloosi on vähättely tai pahimmillaan täysi teilaus, niin on parempi jättää soittamatta.

Hyvä uutinen pyörii päässäni, mutta tänään muu kehoni on jännittynyt. Ihmettelen, miten tunne on näin vailu. Onneksi tälle voi kuitenkin tehdä jotain. Laitan kaiuttimet päälle ja puhelimesta soimaan lempibiisini. Hetkuttelen koko kehoani ja vaikka tuntuukin aluksi vähän oudolta, niin pikkuhiljaa biitti ottaa valtaansa. ”Jes” on minun ilosanani ja alan toistelemaan sitä. ”Jes, jes, jes”. Tunne kasvaa pikkuhiljaa ja kehon liike kasvaa. Hymy nousee huulilleni. Päätän vielä kilauttaa kaverilleni. ”Arvaa mitä..” puhelu alkaa ja ilo vain kasvaa.

best-friends-914826_1920

Aina on hyvä auttaa myös ystäviä iloitsemaan ja kasvattamaan iloa! Jos tuntuu, että kaveri on kuullut ihanan uutisen, niin kannustavan puheen lisäksi kutsu ystäväsi kakkukahville, lähtekää lenkille tai tanssimaan yhdessä. Liike lisää hyvää oloa ja ilon ”hehkuttelu ja hetkuttelu” nostattaa hyvää tunnetta. Muista olla iloinen ystäväsi puolesta. Hänen ilonsa ja onnensa ei ole sinulta pois.

Aina löytyy hyvä syy vahvistaa ja jakaa iloa!

Päivän miete: Miten minä käyttäydyn, kun kuulen hyvän uutisen? Mikä on ilosanasi ja iloliikkeesi? Mikä olisi sinun tapasi vahvistaa iloa?

Päivän harjoitus: Ilon näyttelemistä voi harjoitella, vaikka ei ole mitään hyvää syytäkään. Ota joku aiempi iloinen tapahtuma ja käytä sitä lähtökohtana. Mieti tapahtumaa, toista ilosanaasi ja tee iloliikettäsi. Laita omaa lempimusiikkia soimaan ja näyttele iloa.

joy-1369390_1920.jpg

 

 

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: