Päivä 28: asuuko sisälläsi kannustaja vai lannistaja?

Vastoinkäyminen”Ei onnistu kuitenkaan. Muista nyt kuinka monta kertaa on mennyt pieleen, ei varmasti onnistu tälläkaan kertaa. Mikään uusi taito ei auta sinua suoriutumaan yhtään paremmin kuin viimeksikään. Tämä on tuomittu epäonnistumaan. Ei kannata edes yrittää.”

loudspeaker-1459128_1280

”Eteenpäin vaan. Olet epäonnistunut monta kertaa, mutta nyt olet valmistautunut paremmin ja sinulla mahdollisuus onnistua. Sinulla on paljon erilaisia taitoja ja olet hyvä monessa asiassa. Kannattaa yrittää. Tsemppiä!”

Kumpaa ääntä sinä mieluummin kuuntelisit? Itse ainakin valitsisin jälkimmäisen.

Pahat ajatukset ovat kuin rikkaruoho, joka valtaa kauneimmankin kukkapenkin, jos se suinkin antaa kasvaa. Kun ajatuksiin alkaa uskoa ja niitä toistelee mielessään, se on kuin antaisi niille parasta multaa kasvupohjaksi. – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Mitä enemmän ajattelen, sitä enemmän jännitykseni nousee. Mitä kaikkea voikaan mennä vikaan? Voin unohtaa vuorosanat, kaatua lavalla tai jotain vielä kauheampaa. Laitan käteni rooliasun taskuihin ja käteni osuu paperimyttyyn. Otan sen käteeni ja avaan: ”Hyvä homma. Onnistuu!” Viesti on lavastajan jättämä vastausviesti, jonka olen aiemmin napannut kiireessä ja vain rytännyt taskuuni. Tässä hetkessä se toimii kuitenkin hyvänä muistutuksena siitä, miten paljon olemme tehneet hyvää työtä koko näytelmän eteen ja loppu menee varmasti yhtä hyvin. Viesti toimii minulle kannustimena. Vedän syvään henkeä ja astelen lavalle.

Miten voin muuttaa omaa sisäistä ääntä myönteisemmäksi?

  1. Tiedosta, että ajatukset ovat vain ajatuksia: Sinä et ole yhtä kuin ajatuksesi.Voit haastaa ne!
  2. Tähän yksi hyvä väline on ajatusten purku VAHVA-mallin -Va loppuosan käytöllä. VAHVA-malliin täältä.
  3. Toinen tapa on ajatella, mitä paras ystäväni sanoisi minulle? Miten hän rohkaisisi minua haasteen edessä ja lohduttaisi epäonnistuessani. Voinko ”lainata” ystäväni ääntä siihen hetkeen, kun oma sisäinen ääneni ei minua kannattele?

Usein on helpompaa kannustaa ja tukea toista, mutta miten puhumme itsellemme, osoitammeko myötätuntoa itseämme kohtaan?

”Kuulehan nyt Tipsuseni”, Pöllö sanoi,”nyt tarvitaan vastatoimia! Peilaa itseäsi lempeästi lammen pinnasta, lätäköistä ja pisaroista ja kerro itsellesi, miten hyvä ja ihana olet.” – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Miten voin auttaa toisia (lastani, kumppania, ystävääni, työtoveria) vahvistamaan positiivista sisäistä ääntä?

  1. Auta toista tiedostamaan ajatuksensa ja oman sisäisen puheensa. Pysäytä ajattelemaan ja kuuntelemaan sitä puhetta, mitä ajatukset tuottavat.
  2. Opeta käyttämään VAHVA-mallia
  3. Muistuta asioista, joita toinen osaa ja missä on hyvä
  4. Muistuta aiemmista kamppailuista, niiden voittamisista ja onnistumisista
  5. Voit kirjoittaa myös kannustus/lohdutuskirjeen, jonka ystävä voi avata, kun lannistavat ajatukset meinaavat vallata mielen, jos kukaan ei ole paikalla

”Minä olen ihana. Minä olen ihmeellinen. En anna yhdenkään olennon väittää muuta! – Tarinasta Tipsu ja soimaavat sanat

Mielestäni tuohon lauseeseen voisi lisätä: En edes itseni. Vaikka emme kuulisi ulkopuolelta yhtään soimaavaa sanaa, osaamme itse usein soimata itseämme hyvin lahjakkaasti. Siksi on tärkeää kuunnella ja pohtia myös omaa sisäistä ääntä.

Tipsu ja soimaavat sanat on yhdestä lempikirjastani. Sari Markkasen Tipsu ja oivallusten opus. Tarinat auttavat lapsi pohdiskelemaan tunteita, omia ajatuksia, hengitystä ja muita elämän pieniä ja suuria kysymyksiä. Kirja on suunnattu 6-11-vuotiaille, mutta itse käyttänyt jopa 3-vuotiaiden kanssa ja hyvin on toiminut. Suosittelen lämmöllä.

20160728_084240.jpg

Päivän miete: Millainen ääni sisälläni kuuluu? Kuulenko kannustavan äänen vai lannistajan?

Päivän harjoitus: Auta tänään jotain läheistäsi pysähtymään kuuntelemaan sisäistä ääntään. Voit myös kirjoittaa hänelle kannustus- tai kehukirjeen.

Käytetty kirjallisuus:

Markkanen, Sari: Tipsu ja oivallusten opus. Basam Books. 2013.

Uusitalo, Lotta ja Vuorinen, Kaisa: Huomaa hyvä! Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa. Ps-kustannus. 2016.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: