10 kysymystä ja vastausta positiivisesta kasvatuksesta

Mitä on ilo olla yhdessä – positiivinen kasvatus?

Se on lapsilähtöinen kasvatusmetodi, missä yhdistyy positiivisen psykologian, positiivisen pedagogiikan ja positiivisen vanhemmuuden taidot. Keskeisinä asioina ovat muun muassa lapsen vahvuuksiin ja voimavaroihin keskittyminen, lapsen optimistisuuden ja resilienssin vahvistaminen, positiivinen kurinpito, lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen vahvistaminen sekä vanhemman positiivinen kasvu.

Positiivisen kasvatuksen teoriapohjaa avataan täällä. Positiivinen kasvatus pähkinänkuoressa

Mitä hyötyä positiivisesta kasvatuksesta on?

Positiivinen kasvatus vahvistaa lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta sekä lisää koko perheen hyvinvointi. Tavoitteena on helpompi ja sujuvampi arki, jossa niin vanhemmat kuin lapset voivat kukoistaa ja koko perhe voi hyvin.

Viekö tämä paljon aikaa?

Aluksi, kun lukee, harjoittelee ja opettelee uusia asioita, vie se jonkin verran aikaa. Kuitenkin kun pääsee alkuun, asiat sujuvat nopeammin. Ei tarvitse käydä lapsen kanssa loputtomia valtataisteluja ja oma hyvinvointi paranee. Se aika, minkä laitat itsesi ja lapsesi hyvinvointiin, maksaa varmasti itsensä takaisin.

Loppujen lopuksi:

Positiivinen kasvatus säästää aikaa, voimavaroja ja hermoja.

Miten saan tietoa positiivisesta kasvatuksesta?

Tällä hetkellä paras kanava saada tietoa on tämä blogisivusto.

Ensimmäinen ilo olla yhdessä – positiivisen kasvatuksen kurssi alkaa ensi vuoden alussa. Siitä tulevat tarkemmat tiedot blogiini kurssin lähempänä ajankohtana.

Tiedot blogijulkaisuista, tapahtumista ja materiaalista löytyy positiivisen kasvatuksen facebook-sivuiltaInstagramista ja  twitteristä. Niiden seuraajaksi kannattaa liittyä, jotta pysyy ajan tasalla kaikesta positiiviseen kasvatukseen liittyvistä tapahtumista.

Blogisivuilta löytyy myös suositeltua kirjallisuutta, jos haluaa omatoimisesti tutustua positiivisen kasvatuksen eri osa-alueisiin, kuten positiiviseen pedagogiikkaan, positiiviseen psykologiaan ja positiiviseen vanhemmuuteen.

Maksaako tämä jotain?

Ei, mielestäni hyvän vanhemmuuden taitojen tulisi olla kaikkien saatavilla. Omiin arvoihini kuuluu se, että tietoa ja taitoja tulisi jakaa. Siksi pidän blogia, jossa kaikki tieto, harjoitukset ja tuki ovat kaikkien saatavilla.

Toivon, että tulen aina olemaan työssä, jossa voin tarjota kurssejani ja tietämystä maksutta. Toiminnan tarjoaisivat yhteisöt, mahdolliset yhteistyökumppanit, järjestöt tmv. taho ja  vanhemmille toiminta ja materiaali olisi ilmaista.

Viime vuonna pitämistäni kursseista kaikki olivat ilmaisia, paitsi yhdessä nimellinen materiaalimaksu. Yritän pitää samaa linjaa myös jatkossa.

Tähän täytyy kuitenkin todeta, että jos jossain vaiheessa kirjoitan kirjan tai kurssiini liittyvä tehtäväkirja julkaistaan, tulee se varmasti maksamaan jotain. Yritän kuitenkin mahdollisimman pitkälle pitää toiminnan maksuttomana ja kaikkien saatavilla.

Pitääkö kaikki sitten olla aina vaan iloista ja positiivista?

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu myös negatiivisten tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen. Ne ovat osa meitä, eikä niitä ole tarpeen piilottaa tai poistaa. Hyvä tunnekäsittely ja emotionaalinen älykkyys ovat elämän tärkeitä osa-alueita. Joten ei, kaiken ei aina tule olla iloista ja positiivista. Kannattaa kuitenkin yrittää lisätä elämän hyviä asioita ja myönteisiä tunteita.

Tunnetaitoja löytyy muun muassa täältä: Tunnetaidot.

Mites me vanhemmat ja meidän hyvinvointi?

Vanhempien hyvinvointi ja tarpeet ovat yhtä tärkeitä kuin lasten.

Positiivisen kasvatuksen kokonaisuudessa on otettu huomioon myös vanhempien jaksaminen ja hyvinvointi. Tarkoitus on, että koko ”perheyksikkö”, kuuluu siihen yksi tai kaksi vanhempaa, miestä tai naista ja perheen lapset voisivat hyvin. Tärkeintä on se, että on ilo olla yhdessä. Aikuisen positiivinen kasvu (lisää tietoa täältä: Aikuisen positiivinen kasvu) on yhtä tärkeää kuin lapsen positiivinen kasvattaminen.

Onko tämä vapaa kasvatusmenetelmä?

Positiivinen kasvatus ei ole vapaa (salliva) kasvatustyyli. Positiiviseen kasvatukseen kuuluu rajoja ja rakkautta eli se kuuluu lapsilähtöisiin, ohjaaviin ja neuvoviin kasvatustyyleihin.

Eri kasvatustyyleistä tietoa täältä.

Miksi logossa on poika ja kettu?

Pojan nimi on Kai ja kettu on kettu. He seikkailevat tarinoissa, joita käytän lasten kanssa. Tarinoissa napataan hyviä asioita, tarinoiden kautta lisätään muun muassa lapsen optimismia ja resilienssiä. Puhutaan toisten kunnioittamisesta ja opitaan uusia taitoja. Kain ja Ketun aloitustarina löytyy täältä.

Haluaisin tietää, mitä teen kun lapsellani on vaikea hallita tunteitaan, mutta siitä ei lue missään?

Laita minulle sähköpostia osoitteeseen positiivinenkasvatus@gmail.com. Kirjoitan tällä hetkellä blogia vanhempien ja muiden kasvattajien toivomien aiheiden pohjalta. Teen tätä päätoimisen työni ja oman perhe-elämän ohella, joten harjoitukset ja vinkkipankki laajenevat sen mukaan, miten aikani riittää. Pyrin kuitenkin vastaamaan kaikkien toiveisiin mahdollisimman pian! 🙂

Nyt on menossa, huomio hyvään – heinäkuu ja elokuussa aloitamme vahvuuksien vuoden lukijoiden toiveesta. Laita rohkeasti viestiä, mistä aiheesta haluaisit minun kirjoittavat positiivisen kasvatuksen näkökulmasta.

Jäikö joku kysymys mieleesi ja kaipaat vastausta?

Laita postia positiivinenkasvatus@gmail.com

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: