Päivä 23: Hymyn kaksisuuntainen vaikutus

Kun kohtaamme elämässämme vaikeuksia, hymy on ensimmäinen, mikä meinaa karata.

Istun lähikahvilassa ja luen kirjaa rentoutuakseni. Takana on kivikkoisempi elämänvaihe, jonka aikana tuntuu, että hymy on hyytynyt.  ”Hymyile, hymyile” hoen mielessäni. Tällä kertaa päätän tietoisesti hymyillä. Hymyilen kun luen kirjaa, hymyilen kun nostan katseeni ja katson ohikulkevia ihmisiä. Kun nousen lähteäkseni, viereisen pöydän mies väläyttää minulle leveän hymyn. Hätkähdän niin, että suustani pääsee naurahdus. Yritän hymyillä yhtä leveästi takaisin ja toivotan hyvää päivänjatkoa. ”Joko tämä toimii?” mietin mielessäni. Ihana, lämmin tunne valtaa minut ja hymyily helpottuu. Lähden kävelemään kotiinpäin ja päätän jatkaa kokeilua. Hymyilen ja katson ohikulkevia ihmisiä silmiin ohittaessani heidät. Ja mitä tapahtuukaan! Yllättävän moni hymyilee minulle takaisin. Miten hyvä olo jokaisesta hymystä tulekaan. Eräs vastaani kävelevistä ihmisistä on vanha mies, joka minun kohdallani kohottaa hattua ja nyökkää. En tunne miestä, mutta silti hän halusi mitä kohteliaimmalla tavalla vastata hymyyni.

Victor Borgen mukaan lyhin matka kahden ihmisen välillä on – hymy.

Hymyllä on todistetusti kaksisuuntainen vaikutus – sisäänpäin ja ulospäin. Kun hymyilemme vaikuttaa se aivoihin ja koko kehoomme. Ron Gutman on yksi tämän alan asiantuntijoista. Hänen puheensa hymyn vaikutuksista on käännetty 46:lle eri kielelle.

Päivän miete: Mieti, kuinka monta kertaa päivässä hymyilet? Hymyilenkö itse ja hymyilläänkö minulle?

Päivän harjoitus: Aloita aamusi hymyilemällä ja vaikka hymy varmasti karkaa välillä, niin tietoisesti pysähdy ja palauta hymy huulillesi. Hymyile myös silloin kun muita ei ole paikalla. Hymy vaikuttaa myös sinuun.

Hymyile, vaikka ei hymyilytäkään. Myös teeskennelty hymy aiheuttaa aivoissa samoja reaktioita, kuin aito hymy.

Voi tuntua vaikealta tai jopa typerältä hymyillä itsekseen, mutta usein ne pienet asiat yhdessä tekevät suurimman muutoksen.

Kun olet treenannut hymyä, takaan että se alkaa muuttumaan automaattisemmaksi. Idea on samanlainen kuin naurujoogassa, jossa tekonauretaan houkutellakseen esiin aidon naurun.

Tekohymyile löytääksesi aidon ilon.

Yksi Sonja Lyubomirskyn harjoituksista on myös onnellisuuden teeskentely.

Onnellisen teeskentely – hymyily, ilon ja innokkuuden matkiminen – voi oikeasti tehdä sinusta onnellisemman

Hymyn teeskentelyartikkelin haluan päättää Marge Piercyn sanoihin:

”Live as if you liked yourself, and it may happen.”

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: