Päivä 22: Hyvän kieli

”Älä puhu minulle noin rumasti” tokaisee tokaluokkalainen tomerasti. Olen seurannut tilannetta sivusta ja olen ylpeä tytöstä. Opetamme lapsille, että aikuisille ja muille lapsille tulee puhua ”kauniisti”, mutta miten me puhumme lapsille?

Aivokäsittely

Palaan katselemaan tätä kuvaa aika ajoin. Se on joka kerta yhtä pysäyttävä. En katso sitä mielelläni, vaan rehellisesti haluaisin vain sulkea silmäni siltä, että eihän tällaista saa ja voi tapahtua. Mutta niin tapahtuu, joka päivä. Kuva kertoo sen selkeästi, meidän sanoillamme on väliä.

Sanoilla voit joko tukea lapsen kasvua tai satuttaa lasta.

Huomaa hyvä! – kirjassa todetaan, että yhtä lyöntiä ei riitä pyyhkimään pois sata silitystä. Sanoissa on sama voima. Ikävät sanat tarttuvat ja jäävät mieliimme. Jotkut muistamme vuosien ja vuosikymmenien päästä, eikä vuosien aikana kuullut hyvät sanat ole pyyhkineet niitä pois.

Puhu lapselle sellaisella tavalla, jolla et haluaisi itsellesi puhuttavan. Kuuntele, ohjaa, tue, opeta ja auta. Ole hyvä esimerkki, älä puhu alentavasti ja ikävästi puolisollesi, sukulaisille, ystävillesi tai ylipäätänsä kenellekään, lapsen läsnäollessa (mieluiten ei muulloinkaan).

Älä anna myöskään lapsen puhua sinulle rumasti.

Kunnioituksen tulee olla molemminpuolista.

Välillä kuulee lasten käyttävän todella ikävää kieltä toisia lapsia, vanhempia tai muita aikuisia kohtaan. Lapselle tulee asettaa rajoja. Lapsen on hyvä ymmärtää, miksi on tärkeää puhua toisille kunnioittavasti.

Otan A4-kokoisen tavallisen paperin ja nostan sen lasten eteen. Yhtäkkiä rypistän sen lasten edessä ja alan haukkumaan paperia. ”Sinä olet tyhmä, miten voitkaan tehdä tuollaista,  kuinka monta kertaa mä olen sanonut. Tyhmä, laiska, idiootti. Ryttään ja haukun paperia, kunnes se on ihan pieni. Sitten alan avata ja silittelen sitä auki. ”Anteeksi, en  mä oikeasti tarkoittanut, oon tosi pahoillani, oot sä ihan hyvä tyyppi.” Tämä vuosia vanha harjoitus toimii mielestäni edelleen hyvin. Keskustelemme lasten kanssa siitä, mikä vaikutus sanoilla on. Vaikka kuinka silittelemme koko ryhmän kanssa paperia, ei se suoristu kokokaan. Lapset saavat kokeilla kaikkia ideoitaan. Kokeilemme jopa silitysraudalla silittämistä. Ei toimi. Jäljet on silti nähtävissä.

Sanoilla on väliä.

Päivän miete: Miten puhun ihmisille? Miten ihmiset puhuvat minulle? Miten puhun lapsille ja opetan häntä puhumaan?

Päivän harjoitus: Keskustele lapsen, puolison tai ystävän kanssa siitä, millä tavalla he tuntevat sinun puhuvan heille ja miten sinä tunnet heidän puhuvan. Käytättekö kotona tai töissä hyvän kieltä?

Palataksemme alkuun. Tilanteen jälkeen menen kertomaan tytölle, että olen hänestä ylpeä. Vaatii paljon rohkeutta lapsen huomauttaa aikuiselle hänen tavastaan puhua ja puolustaa oikeuksiaan. Tässä tapauksessa kyse oli aikuisen huonosta käyttäytymisestä ja lapsi aivan oikeassa. Kenellekään ei saa puhua rumasti, ei lapsille eikä aikuisille.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: