Päivä 17: Elämästä nautiskelu 4+1

Olemme isovanhempien luona vierailulla. Poikani lappaa nopealla tahdilla jäätelöä suuhunsa. Ruokailuissa tuntuu olevan aina kiire leikkimään tai muihun aktiviteetteihin. Olemme yrittäneet opetella rauhassa syömisen – taitoa, mutta tänään se ei tule esiin. Olen itse keskittynyt omaan syömiseen. Äitini pysäyttää poikani: ”Otapa rauhassa. Miltä se makunystyröillä maistuu? Ota pala ja maistele suussa.”. Poikani pysäyttää lappamisen, ottaa yhden lusikallisen rauhallisesti suuhun ja imeskelee. Sitten hän vastaa: ”Maistuu suklaalta.”. ”Suklaalta. Hyvä.” jatkaa äitini ”kun rauhassa makustelee, niin tuntee maun paremmin.” Lopun jäätelön poika syö hitaasti ja tekee suulla erilaisia liikkeitä maistellakseen makuja kunnolla.

Tänään pidämme taas viikon lepohetkeä ja keskitymme uusien voimien keräämiseen tulevalle viikolle.

Yksi tapa nostaa elämäntyytyväisyyttä on lisätä elämästä nautiskelua.  Sonja Lyubomirsky on koonnut useita harjoituksia tätä varten. Muutamasta kirjoitin jo viime sunnuntaina, tässä neljä lisää + yksi itse kehittämäni.

Monissa positiivisen psykologian harjoitteissa on kyse elämässä jo olevien hyvien elementtien esiin nostamisesta. Kuinka saan kaiken irti näistä asioista mitä minulla jo on? Onnellisuus tässä hetkessä ja näissä asioissa, eikä sitten kun minulla on omasta mielestäni kaikki tavoitteet saavutettu  (esim. lisää rahaa, upeampi vartalo, elämän rakkaus, unelmien talo).

Positiivinen psykologia ja tietoinen läsnäolo (mindfulness) sitoutuvat yhteen. Tarkoituksena elää ja olla läsnä tässä hetkessä. Pahimmillaan voit elää koko ajan joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä tai vuorotellen kummassakin. Mietit, että kaikki on sitten hyvin, kun lapset ovat kasvaneet tiettyyn ikään ja ovat itsenäisiä tai muistelet taaksepäin aikoja kun lapset olivat pieniä ja ihania. Odotat vaa’an tiettyä kilomäärää tai havittelet tilille tiettyä summaa. Nuorena odotat sitä että olet aikuinen ja aikuisena kaipaat nuoruuden huolettomuutta. Nykyisyys menee aina ohi.

Elät aina väärässä ajassa.

Elämästä nautiskelu sitouttaa olemaan läsnä juuri tässä hetkessä.

Kuinka lisätä elämästä nautiskelua?

  1. Herkuttele tavallisilla kokemuksilla – hidasta.  Voit myös kirjoittaa ylös mitä ajattelit ja tunsit kokemuksen aikana.
  2. Nauti pienistä asioista, ensilumesta ja lapsen hymystä. Tulevaisuudessa ymmärrät niiden olleen isoja asioita.
  3. Nautiskele ja herkuttele ystävien ja perheen kanssa. Asioiden jakaminen muiden kanssa vahvistaa niitä. Keskustelkaa yhdessä, huomioikaa pienet asiat ja miettikää millaisia kokemuksia ne ovat. Miltä ne tuntuvat kaikilla aisteilla.
  4. Nauti kaikilla aisteilla. Lisää aistikokemuksia ja käytä kaikkia aisteja kokemuksista nautiskeluun. Mitä näen, kuulen, haistan, maistan ja tunnen? Mieti koko kokonaisuutta.

Läsnäolo hetkessä hidastaa myös hedonistista sopeutumista. Miten ihanalta maistuukaan se jäätelön eka puraisu, mutta seuraavissa suupaloissa tunne pikkuhiljaa laskee. Kuinka kivalta uusi paita tuntuukaan ensimmäisenä päivänä, mutta pian se on vain yksi vaate vaatekaapissa. Pysähtymällä hetkeen voimme nauttia asioista pidempään. Nauttia jäätelön joka palasta tai olla iloinen paidan silkkisestä tunteesta jokainen kerta kun puemme sen päälle.

Näiden lisäksi olen kokenut itselleni tärkeäksi nauttia myös ei-niin-täydellisistä hetkistä. Vaikka kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, niin ei tarkoita, etteikö kokemus voisi olla täydellinen.

Keskittyä siihen mikä on hyvin, eikä siihen mikä ei toiminut tai onnistunut.

Istun takapihalla ja makaan rantatuolilla aurinkolasit päässä. Aurinko ei paista, vaan on tyypillinen suomalainen kesäpäivä. Lämmintä, mutta pilvistä. Suljen silmäni ja makoilen ”auringossa”. Huomaan nopeasti, että vaikka olosuhteet eivät ole täydelliset, niin pystyn nauttimaan samalla tavalla kuin aurinkoisella säällä. Suljetuin silmin pystyn jopa kuvittelemaan auringon taivaalle. Vaikka tilanne ei ole täydellinen, hetki on.

  1. Epätäydellisistä asioista nauttiminen. Kaiken ei tarvitse mennä aina suunnitelmien mukaan, mutta voit silti nauttia niistä kuin ne olisivat sellaisia.

Yksi omista lempiasioistani on sisäpiknik. Välillä käy niin, että siihen mennessä kun on laittanut picniceväät kasaan ja tavarat kassiin. Sää on jo muuttunut. Miksi kuitenkaan luopua ideasta? Pidetään sisäpiknik. Musiikki soimaan ja eväät esille. Lapseni rakastaa myös sisäpiknikiä ja olemmekin talvella alkaneet pitää myös ihan muuten vaan sisäpiknik kertoja. Jotenkin se ruoka maistuu paremmalta, kun sen välillä nauttii olohuoneen lattialla viltin päällä. Suosittelen kokeilemaan. 🙂

Sisäpicnic

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: