Päivä 13: 5 + 1 hyvää kasvatuskumppanuuden vaalimiseen

Lapsen vanhemmat, sukulaiset, lastentarhan ja koulun ohjaajat sekä opettajat, harrastuksien valmentajat,  kummit, uusioperheen uudet puolisot, tukivanhemmat, aikuiskaverit, perheohjaajat, ystävät ja naapurit. Keräämme taululle kaikkia niitä aikuisia, jotka ovat osa lapsen elämää ja vaikuttavat sitä kautta lapsen kasvuun. Kasvatuskumppanuuden sujuminen, hyvä vuorovaikutus ja toimiva yhteistyö takaavat lapsen hyvän kasvun monen turvallisen aikuisen ympäröimänä.

Kasvatuskumppanuutta tulee vaalia ja siitä tulee pitää huolta. Hyvän huomaaminen on tärkeä myös kasvatuskumppanissa. Tässä viisi plus yksi vinkkiä kasvatuskumppanuuden hoitamiseen.

1. Huomaa hyvä myös kasvatuskumppanissa!

Nosta esiin myös niitä asioita, jotka sujuvat ja toimivat. Huomaa hyvät hetket ja onnistumiset.

”Hienoa, miten hoidit tuon hampaidenpesutilanteen. Hyvän laulun keksit harjauksen oheen”

”Ihanaa oli katsoa, kun heititte leipiä yhdessä meren rannalla. Näkee miten teillä on hauskaa yhdessä.”

2. Luota toiseen

Toisen tapa voi olla yhtä toimiva, vaikka hän toimisikin lapsen kanssa erilailla. Ei kannata rynniä heti väliin, ”minä olen tehnyt sen tällä tavalla”, vaan luota toisen tekemiseen. Toisella voi olla jopa sinua toimivampi tapa johonkin tilanteeseen.

Tässäkin tapauksessa erilaisuus voi olla rikkaus.

3. Tue toista

Huolehdi kasvatuskumppanin jaksamisesta ja hyvinvoinnista.

Keitä aamukahvit; vie lapset aamulla ulos, jotta toinen saa nukkua pitkään; vie opettajalle kukkia; vie naapurille pullaa; kysy miten toinen jaksaa ja voi; ole kiinnostunut ja läsnä.

4. Kiitä toista

Näytä,että arvostat toisen läsnäoloa lapsen elämässä.

”Kiitos siitä, että tulit ottamaan tilanteen haltuun, kun omat hermoni eivät siinä tilanteessa enää riittäneet.”

”Kiitos niistä ohjeista, joita sain Annan tilanteen hoitamiseen. Se on auttanut.”

Kukkia kahvi.jpg

 

5. Anna anteeksi ja pyydä anteeksi

Kukaan meistä ei ole täydellinen ja vaikka kuinka ajattelemme lapsen parasta, emme aina onnistu siinä. Anna siis anteeksi, kun toinen tekee virheen ja pyydä, kun itse epäonnistut. Yhdessä voitte miettiä parempaa tapaa toimia ensi kerralla.

5  + 1: Pyydä tarvittaessa apua

Lapsen kasvattaminen ei ole helppo homma. Turha ylpeys ja ”minä osaan kaiken” – asenne ei ole lapsen edun mukaista. Kannattaa rohkeasti etsiä tilanteisiin vastausta, pyytää apua tai uusia näkökulmia tilanteisiin. Varsinkin vanhempien kanssa kohtaa usein liiallista syyllisyyttä avun pyytämisestä.

Et ole huono vanhempi, jos haet apua. Olet tiedostava ja vastuuntuntoinen vanhempi.

kädet

Lasta ei tarvitse kasvattaa yksin. Lapsen elämään kuuluu monia ihmisiä. Yhteistyö on tärkeää.

 

Päivän miete: Ketkä kaikki osallistuvat lapseni kasvattamiseen ja miten huomioin sen hyvän, mitä muut tuovat lapsen elämään?

Päivän harjoitus: Mieti miten voisin toteuttaa näitä periaatteita kasvatuskumppanuudessa. Toteuta tänään ainakin yksi vinkki. Kehu kasvatuskumppania, tue jaksamisessa, kiitä tai tee muu vastaava vuorovaikutusta vahvistava teko.

Muista myös hyvä itsessäsi – kasvattajana. Mieti mitä sinä annat lapsellesi?  Oletko hyvä pelaamaan lautapelejä, osaatko lohduttaa juuri oikealla tavalla vai ratkaisetko luovasti ongelmatilanteita?

Muista huomata hyvä myös itsessäsi, luottaa omiin taitoihin, pitää huolta itsestäsi ja antaa anteeksi itsellesi, kun virheitä sattuu.

Lisää kasvatuskumppanuudesta: Kasvatuskumppanuus

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: