Päivä 11: Huomaa hyvä kaikissa

Seuraan nuorta naista kaupassa. Toinen olkapää on hieman toista alempana, mutta oikea käsi heiluu. Askeleet on suhteellisen lyhyitä ja lantio heiluu hieman. Hän rapsuttaa oikeaa korvanlehteä ja minä teen samoin. Siirrän myös vasemman olkapään oikeaa alemmas ja heilutan oikeaa kättä. Ei, kyse ei ole stalkkaamisesta vaan näyttelijätyön ohjaajan antamasta harjoituksesta. Teemme henkilöhahmoja ja tehtäväksi olemme saaneet tarkkailla ihmisiä, seurata ja matkia heitä. Painaa muistiin ulkonäkö, tapa toimia ja mahdollisesti puhua. Tällä viikolla teemme hieman samaa. Liikkeiden, eleiden ja äänen sijaan keskitymme kuitenkin hyvään – siihen hyvään mitä näemme toisissa ihmisissä – lapsissa ja aikuisissa.

Olemme päässeet viikolle kaksi –  Hyvän huomaaminen toisissa. Kaikissa niissä elämän ihmisissä, joita siihen enemmän ja vähemmän kuuluu.

Huomaa hyvä – näkökulmasta puhutaan tällä hetkellä lastenkasvatuksessa, mutta itse haluan laajentaa sen koskemaan myös muita- ystäviä, työkavereita ja aivan tuntemattomiakin ihmisiä. Monet kasvatuskurssien, kuten toimiva perhe ja muksuoppia vanhemmille ja muille kasvattajille – opit parantavat myös aikuisten välistä vuorovaikutusta. Kursseillani olen puhunut huomaa hyvä – kasvatuskumppanissa teemalla, mutta tällä viikolla menemme vielä askeleen eteenpäin. Viritämme silmää näkemään hyvää ja nostamaan siitä esiin kaikissa kohtaamissamme ihmisissä. Uskon, että sitä kautta kaikki elämän vuorovaikutussuhteet paranevat. Hyvän huomaaminen jää myös paremmin mieleen, kun sitä huomaa kaikkialla, eikä vain ollessaan lasten kanssa.Illuusio

Puhumme psykologian luennolla silmän toiminnasta ja illuusioista. Kaikki ei aina ole niin kuin silmämme signaalin vastaanottavat ja aivomme näkevät. Me voimme myös vaikuttaa mielellämme siihen mitä näemme.  Se mihin kiinnitämme huomiomme vaikuttaa koko kokonaisuuden näkemiseen. Sama on ihmisissä.

Siihen millä tavalla näemme muut ihmiset, vaikuttaa moni tekijä. Meidän omat kiinnostuksen kohteemme, elämäntilanteemme ja olotilamme. Jos meillä on epävarmuuksia oman kehon suhteen, kiinnitämme helpommin huomiota kehon muotoihin. Äidinkielen opettajana kiinnitämme enemmän huomiota toisen kirjoittaman tekstin oikeinkirjoitukseen, muidenkin kuin oppilaiden. Silloin kun meillä on hyvä olo, on helpompi nähdä hyvää myös toisissa. Siksi aloitimme huomaamalla hyvän itsessämme.

Päivän miete: Keitä kaikkia ihmisiä kohtaan päiväni aikana? Mihin kiinnität huomiota?Mitä kaikkea hyvää heissä näet?

Päivän harjoitus: Mieti, millä tavalla kohtaat muita ihmisiä. Mihin kiinnität huomiota? Ulkonäöstä alkaen, kiinnitätkö huomiota sekaiseen tukkaan vai iloisiin silmiin? Kiinnitätkö huomiota puheen sisältöön vai kielioppivirheisiin? Miten rakennat kokonaiskuvan kohtaamastasi ihmisestä? Vaikuttaako ihmisen haju tai kättelyn voimakkuus tulkintaasi?

Ihmisiä

Mihin sinä kiinnität huomiota? Kuinka monen ihmisen päässä näet lippiksen? Harjoita silmääsi näkemään kuvan kaikki lippikset.

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: