Päivä 10:Mielen hyväily

Aivot tarvitsevat myös lepopäiviä. Positiivisten mielikuvien läpikäyminen lisää tutkitusti myönteisiä tunteita, pystyvyyden tunnetta sekä kiitollisuutta.

Tänään on mielen hyväilyn päivä.

Rentoutuminen

Mielen hyväilyn harjoitus

Osa 1: Menneisyyden maiskuttelu

Onnellisten päivien uusinta – Muistele ja käy läpi vanhoja hyviä muistoja. Esimerkiksi päivä, kun sait lapsuuden lemmikin. Päivä, jona sinut hyväksyttiin opiskelupaikkaasi, hääpäiväsi tai muu vastaava. Palauta itsesi tuohon hetkeen ja käy se läpi niin tarkasti kuin pystyt. Yritä välttää tilanteen analysointia, vaan muistele tilannetta kuin videokameran tallentamana. Herätä myös muiden aistien muisti. Muistatko mitä tuoksuja tilanteessa tunsit, miltä ruoka sinä päivänä maistui ja mitä kuulit? Koskettiko joku sinua tai kosketitko sinä jotakuta? Miltä kosketus tuntui?

Osa 2: Nykyisyyden nautiskelu

Pysähdy päivän aikana yhteen hetkeen, jonka haluat laittaa ”säilöön”. Hetkien säilöminen lisää onnellisuutta, optimismia ja tyytyväisyyttä elämään. Säilöminen tapahtuu hetkeen pysähtymisenä, sen kokonaisvaltaisena sisäistämisenä ja aistimisena. Se voi olla lyhyt kahvin tuoksun haistaminen, lapsen naurun kuunteleminen tai lemmikin rapsuttelu. Se voi olla pidempi tapahtuma, kuten lautapelihetki koko perheen kesken tai illan vaahtokylpy. Paina hetki mieleesi. Mitä tapahtuu, mitä se saa minut tuntemaan? Nauti hetkestä kaikkein aistein. Mitä näen ja kuulen? Mitä haistan, mahdollisesti maistan ja tunnen? Pysähdy nauttimaan näistä tuntemuksista ja koeta painaa hetki mahdollisimman hyvin mieleesi. Hetken voi myös jakaa toisen ihmisen kanssa. Voit todeta puolisollesi ”Ihanaa, kun lapset leikkivät rauhassa ja välillä kuuluu vain kikattelua.” tai ”Onpas ihanaa, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta” täysin tuntemattomalle.

Osa 3: Tulevaisuuden taiteilu (lyhyt versio)

Mieti itsellesi paras mahdollinen tulevaisuus, paras versio itsestäsi. Missä olet kymmenen vuoden päästä? Mihin olet päässyt elämässäsi, mitä olet tavoittanut? Millaisista palasista elämäsi koostuu? Älä mieti tällä kertaa matkaa, vaan mieti itsesi matkan päässä. Mieti itseäsi jonain tulevaisuuden hyvänä hetkenä. Oletko ihmisten ympäröimänä oman ravintolan avajaisissa kohottamassa maljaa, tulevien lasten kanssa vaeltamassa Lapin tuntureilla, ottamassa vastaan tutkintotodistuksen vai nauttimassa eläkepäivistä kalastaen veneen nokassa?

Palaa lopuksi takaisin nykyhetkeen. Haluamme tietenkin nauttia myös matkasta parhaaseen tulevaisuuteemme. Avaa silmäsi, jos ne on ovat olleet kiinni. Katso ympärillesi ja palaa tähän hetkeen. Mitä näet, mitä haistat ja kuulet? Mitä tunnet? Yritä palata takaisin tähän hetkeen kaikin aistein. Kiitä itseäsi harjoituksen tekemisestä.

Voit tehdä harjoitukset kerralla ja nykyisyyden nautiskelussa keskittyä mietiskelyhetkeen ja siihen liittyviin tunteisiin. Harjoitukset voi tehdä myös osina pitkin päivää. Näitä voi myös tehdä joka päivä. Aina kun haluaa lisätä positiivista ajattelua. Voit myös ottaa tulevaisuuden taiteilu harjoituksen ja jakaa sen pohtimisen kahden viikon ajaksi. Sinä aikana selkiävät arvosi, tavoitteesi ja pääset mietiskelyssä tavoitteiden asettamiseen asti.

Lisäksi mieltä voi hyväillä vaikka…

Käymällä lenkillä

Kuuntelemalla musiikkiaRentoutuminen2

Meditoimalla

Katsomalla leffaa

Tuijottamalla merta

Lukemalla kirjaa

Tai mikä tahansa muu aktiviteetti, mikä on tekee sinun mielellesi hyvää.

 

 

4 Recent Comments
 • Heli / Taikasaappaat
  10.7.2016 11:32

  Onpa tuo mielen hyväily kiva termi! Taidan ottaa sen käyttöön. Olen tykännyt paljon näistä sinun postauksistasi, kiitos!

  Reply
  • tiiatrogen
   13.7.2016 18:53

   Kiva kuulla! 🙂 Kaikkia termejä ja harjoituksia saa ottaa vapaasti käyttöön. Tarkoitus on juuri se, että sivuista olisi kävijöilleen iloa ja hyötyä. 🙂

   Reply
 • Piia/aurinkokujalla
  10.7.2016 17:55

  Minustakin tuo kuulosti hyvältä. Täytyy oikein miettiä sitä rauhassa.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  Reply
  • tiiatrogen
   13.7.2016 18:54

   Kiva kuulla. 🙂 Täytyy käydä tsekkaamassa tuo sinunkin blogi. 🙂

   Reply

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: