Päivä 8: Hellä kosketus, hyvät sanat ja auttavat teot

Silitän lapseni päätä, annan halauksen ystävälleni, avaan ulko-oven naapurille, keitän kahvia koko työporukalle, laitan rahaa hyväntekeväisyyteen, hymyilen kassan myyjälle, autan nostamaan lastenrattaat rappuset ylös, pidän hissin ovea auki seuraavalle, annan vanhoja lastenvaatteita seuraavalle tarvitsevalle.

Teemme päivittäin hyviä asioita toisille, pieniä ja isoja. Osa tuntuu itsestäänselvyydeltä, useimmat tekevät hyvää myös meille, osasta toivomme saavan kiitosta, osaa emme edes huomaa ja siksi osaa arvostaa sitä, mitä annamme. Jokainen hyvä kosketus, hyvä sana ja hyvä teko vie elämää suuntaan, jossa on enemmän siltoja kuin kuiluja.

Olemme myös hyvän vastaanottajia. Niistäkin osa tuntuu itsestäänselvyydeltä, useimmat tekee hyvää myös antajille, osasta annamme kiitosta, osaa emme edes huomaa ja osaa siksi arvostaa sitä, mitä saamme. Joskus sen hyvän, mitä on vastaanottanut, huomaa vasta, kun sitä ei enää saa.

KahviKahvihuoneen kahvipannu on tyhjä ja keksiastiassa vain muruja. Tämä on ensimmäinen kerta kun kaikki on loppu. Ensimmäinen kerta kun mieleeni juolahtaa, että vaikka on kyse työpaikasta, nämä asiat eivät tule itsestään. Olen tottunut keittämään kahvia, kun se loppuu, mutta tässä työpaikassa, se ei ole koskaan loppunut. ”Anniina on lomalla” kuuluu viereisestä loossista. Joku on tajunnut pääni lyövän tyhjää. ”Se on keittänyt täällä kahvia ja tehnyt keksejä jo vuosikausia.” Olen kesätyöntekijä ja en vielä tiedä näitä asioita, mutta opin jo tuolloin ainakin yhden tärkeän asian: Joitain asioita ei osaa arvostaa vasta kun niitä ei ole.

Päivän miete: Mitä hyvää teet? Mitä on se, mitä annat ympärillä oleville?  Pidätkö kosketuksesta? Silität ja halaat usein. Vai teetkö hyvää enemmän sanoilla? Kiität ja kehut. Vai onko teot sinun juttusi? Tykkäätkö keitellä kahvia tai viedä kipeälle kaverille kanakeittoa. Vai teetkö monipuolisesti kaikkea?

Päivän harjoitus: Tarkkaile toimintaasi, mitä kaikkea päivän aikana teet, mistä tunnet, että on toiselle hyvää. Miltä hyvän tekeminen tuntuu? Antaako se myös sinulle jotain? Keskustele puolison/ystävän/työkaverin kanssa, mitä he tuntevat saavan sinulta.

Pidän ovea auki saman talon vähän vanhemmalle asukkaalle. Odotan kiitosta, mutta vastaus onkin hieman erilainen: ”Olisit vaan mennyt, kyllä minä saan oven auki”. Olen tyrmistynyt tylystä vastauksesta, mutta vastaan: ” Ei mulla mitään kiirettä ole, mielelläni teen.” Tähän nainen ei sano enää mitään. Menen ihmeissäni sisälle. Olen pitänyt elämäni aikana ovea auki sadoille ihmisille, nuorille ja vanhoille,monissa paikoissa. Ensimmäinen kerta kun saan tällaisen vastauksen. Tämä ei kuitenkaan vaikuta jatkossa käyttäytymiseen. Olen sitä mieltä, että oven auki pitäminen seuraavalle on kohteliasta ja hän vain poikkeus. Joskus meidän pitää vain itse löytää hyvä itsestämme, vaikka toinen ei sitä huomaa tai arvosta.

Hyvä

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: