Päivä 7: Jokapäiväiset vahvuuteni

”Joko alkaa tulla korvista ulos?” työkaveri kysyy. Käännyn ympäri hämmästyneenä: ”Mikä?”. ”No noi vahvuusjutut.” Naurahdan ja totean: ”Ei tule. Päinvastoin, nälkä kasvaa syödessä ja aivot rullaa nopeammin.” Työkaverini kysymys on kyllä täysin oikeutettu. Takana on vuosi kolmen lapsiryhmän kanssa luonteenvahvuuksien opettelua. Kolme ryhmää, melkein 40 vahvuustaulua. Työmäärä on ollut iso, mutta myös tulos on ollut ilahduttavaa. Palaute lapsilta ja aikuisilta on ollut positiivista ja siksi haluan jatkaa tätä myös ensi vuonna. 

 Olen kirjoittanut blogiin moneen osaan luonteenvahvuuksista, koska ne ovat positiivisen kasvun ja kasvatuksen ydinkohtia. Vaikka vahvuuksien vuosi on alkamassa elokuussa, haluan silti ottaa tähänkin kuukauteen luonteenvahvuuksien tutkimista itsessä, toisissa ja niiden toteuttamista, koska luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja niille rakentaminen avaavat väylän saada itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Ne lisäävät hyvinvointia monella tasolla.

Vahvuuksiin keskittymisen ytimessä on jokapäiväiseen elämään vaikuttaminen. Tämä tarkoittaa arjen tapojen muokkaamista ajattelun, puheen ja käytöksen tasolla. -Lotta Uusitalo-Malmivaara ja Kaisa Vuorinen kirjassa Huomaa Hyvä!

Mitä ne olivatkaan? Luonteenvahvuudet ovat ominaisuuksia, jotka tuntuvat ”omalta itseltä” ja joiden käyttäminen on sisäisesti motivoivaa. Luonteenvahvuuksia ovat mm. ystävällisyys, rehellisyys, oppimisen ilo, sinnikkyys. Vahvuudet ovat kehittyviä taitoja, eivätkä kiveen hakattuja piirteitä. Ne voivat muuttua vuosien varrella ja niitä voi harjoittaa.

 

Voimavahvuuksia ovat sinnikkyys, itsesäätely ja myötätunto, jotka toimivat mahdollistajia. Vahvuuksia joita voimme oppia, opettaa ja käyttää joka päivä.

Ydinvahvuudet ovat jokaisen yksilöllinen tapa ajatella ja toimia. Jokaisella meistä on niitä 3-7 erilaista  vahvuutta.

Vahvuuksia on kuitenkin mahdollisuus kehittää ja niitä sanotaan kasvuvahvuuksiksi. Ne eivät ole aktiivisessa käytössämme, mutta ovat uusia mahdollisuuksiamme.

Aamulla on taas kiire, mutta neljävuotias ei kiireestä piittaa, vaan hangoittelee vastaan. Päässäni hoen itselleni ”Itsesäätely, tässä otan käyttööni itsesäätelyn ja hengittelen, että en räjähdä lapselle.” Ajattelen luonteenvahvuuksiani ja miten paljon niitä käytän joka päivä, mutta mikä auttaa tähän tilanteeseen? ”Luovuus. Sitä tarvitsen tässä tilanteessa, jotta saamme lapsen vaatteet päälle.” Pohdin ja ideoin hetken, miten katsoa asiaa uudelta kantilta ja aloitan. ”Oktonautit lähtövalmiiksi” huikkaan ja poikani katsoo minua ensin hölmistyneenä, mutta menee sitten ”asemiin” eli seisomaan. Laitan vaatteet valmiiksi lattialle kumisaappaita myöten. Sitten kajautan: ” Olemme saaneet tärkeän tehtävän ja tehtävä vaatii kaikkien mukanaoloa. Cub X-odottaa täysin pukeutuneita oktonautteja. Viiu, viuu! (oktonauttien äänimerkki) Poika singahtaa vauhtiin ja pian eteisessä on täysissä vaatteissa oleva lapsi valmiina lähtöön.

Päivän miete: Mitä luonteenvahvuuksia sinä tunnet itselläsi olevan tällä hetkellä (ydinvahvuudet)? Mieti myös mitä luonteenvahvuuksiasi haluaisit kehittää (kasvuvahvuudet)? Missä päivän kohdissa tarvitsen sinnikkyyttä, itsesäätelyä ja myötätuntoa (voimavahvuudet)?

Harjoitus: 1: Käy testaamassa omat luonteenvahvuutesi: http://www.viacharacter.org/www/

Testin tekeminen vaatii rekisteröitymistä, mutta mitään sähköpostia ei tule jos laitat rastin kohtaan, että en halua postia. (Kuitenkin jos haluat postia, niin voit saada mielenkiintoista tietoa)

Testissä on 120 kysymystä ja sen täyttämiseen menee oman kokemuksen mukaan 10–15 minuuttia. Kysymykset ovat suomeksi, vaikka alku- ja loppusivut ovat englanninkielisiä.

Testin jälkeen kysytään lisätietoja tutkimuksia varten, mutta niihin ei ole pakko täyttää mitään. (Kuitenkin jos haluat, niin voit täyttämällä nämä kohdat auttaa luonteenvahvuuksien tutkimusta)

Lopussa testitulokset saapuvat. Sivuilla on mahdollista tehdä sisäisiä ostoja, mutta ei pakko. Alaspäin vetämällä vahvuuksien lista löytyy alempaa ja vasemmalta voi ladata ilmaisen listan koneelle.

Esittelykuva - vahvuuksista

Sivuilta saa siis täysin ilmaisen listan omista luonteenvahvuuksista järjestyksessä ja autat tekemään kansainvälistä tutkimusta.

Harjoitus: 2: Keskustele kumppanin/ystävän/työkaverin kanssa mitä luonteenvahvuuksia he näkevät sinussa?

Olen tehnyt testin kahden vuoden aikana kolme kertaa. Isoja muutoksia ei ole tullut, mutta pientä muokkaantumista on tapahtunut. Kyse on kehittymisestä ja muutoksesta. Kun harjoitat luonteenvahvuutta, se vahvistuu.

Vahvuuskuva

 Kaisa Vuorinen ja Lotta uusitalo-Malmivaara ovat kehittäneet luonteenvahvuusteoriaa eteenpäin ja testistä ei löydy aivan kaikkia Huomaa Hyvä – kirjassa esiteltyjä luonteenvahvuuksia. Heidän mielestään luonteenvahvuuksia löytyy 24+2. Uudet tulokkaat ovat sisu ja myötätunto. Omaan listaan voi siis lisätä ne oman maun mukaan. Riippuen siitä miten sisukas tai myötätuntoinen tunnet olevasi.

Kokonainen paketti löytyy siis Kaisan ja Lotan kirjasta Huomaa hyvä! – kirja ja toimintakortit.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: