Kuulumisia: Päiväkodin kevätjuhlat – muutoksien tuulet

Antti Tuiskun sata salamaa – kajahtaa kaiuttimista. Olemme kaukana piiri, pieni pyörii ja tuiki tuiki – tähtönen ajoista. Lapset tanssivat pihalla ja laulavat mukana. Vaikka lapset on ohjattu yhdelle alueelle, kyseessä ei ole esitys. Vanhemmat ovat mukana ohjaajien sanojen mukaisessa ”lämmittelyssä”. Tanssin pyörteessä sata salamaa välähtää kännyköistä ja videokamerat pyörivät. Myönnän hämmentyneeni tilanteesta. Tämäkö on päiväkodin kevätjuhla?

Poikani päiväkoti on liikuntapainotteinen, joten luonnollisesti myös kevätjuhla on liikuntapainotteinen. Olemme ulkona ja pihalla on viisi eri toimintapistettä, missä vanhemmat ja lapset voivat yhdessä touhuta ja kerätä tarroja suorituksista. Lopuksi on tarjolla mehua, keksiä ja muita tarjoiluja. Tämä kaava on ollut melkein kaikissa ”juhlissa” viimeiset pari vuotta, joten kaikki on ennalta arvattavissa. Ehkä juuri tämä kaavamaisuus herätti minut miettimään sitä, miten paljon kaikki on muuttunut omista ajoista sekä sitä, mikä kaikki siinä on hyvää ja mikä mahdollisesti ei?

13249401_10154263261309850_1794327127_n

Yhtään kuvaa  omista päiväkodin juhlista ei löytynyt, mutta tämä kuva ilmentää varmasti sitä, miten paljon itse pidin esiintymisestä.

Itse olin päiväkodissa 80-luvun puolivälissä. Kevätjuhlat ja joulujuhlat menivät aika lailla samalla kaavalla. Lapset istuivat tai seisoivat penkillä ja esittivät jonkun laulun tai tanssin. Suurin osa ei varmasti muistanut sanoja/liikkeitä tai jännitykseltään uskaltanut edes hengittää. Oma isäni muisti, että olin laulanut maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Yhteisiä laululeikkejä. Piirustusten ja tilojen tutkailua. Näin omat vanhempani muistelevat minun ja siskoni päiväkotiaikaa.Yhden hauskan tarinan äitini muisti juhliin liittyen.

Isäni käytti töissä pukua, valkoista paitaa ja kravattia. Näin siis isäni puku päällä joka päivä. Päiväkodin juhlaa varten hän oli vaihtanut rennompaan, mutta juhlavaan asuun. Juhlissa minä olin katsonut kaikkien muiden isiä ja kailottanut kovaan ääneen pettyneenä: Miksi muiden isät on täällä työasussa ja vain mun isällä on juhla-asu?

Jotain tällaista odotin myös oman lapsen kohdalla. Esityksiä, valmistautumista, juhlapukuja, monin osin juhlantuntua. Ajat ovat selvästi muuttuneet.

Meidän pojan koulussa oli parkour joulujuhlat”, selittää yksi vanhempi.

Ajat ovat selvästi muuttuneet.

Muutos ei aina ole pahasta, vaan usein se sisältää myös kehitystä.

Pikaisella yhteenvedolla sain kasaan seuraavanlaiset plussat ja miinukset ajantuomasta juhlien muutoksista.

+Plussat +

Ei lapsia jännittävää esitystä

Ihanaa vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen tukemista yhteisellä tekemisellä

Rento tunnelma

Liikunnallisuus

– Miinukset –

Ei juhlan tuntua

Lasten osuus juhlassa pieni

Plussien puolelle meni siis se, että ainakaan lasten ei tarvinnut jännittää minkäänlaista ”lava” tilannetta. Ainoa ”esiintyminen” oli lasten ja vanhempien yhteistanssi. Vaikka kaikkia lapsia esiintyminen ei jännitä, on se monelle henkisesti todella paha paikka. Esiintymisjännitys voi alkaa jo viikkoja ennen ja viedä pahimmillaan yöunet, jos hoitajat tai vanhemmat eivät osaa valmistaa lasta tilanteeseen ja lieventää lapsen tunnetilaa.

Toisaalta jos kaikkia jännittäviä juttuja vain välttää, niin ei koskaan myöskään pääse kokemaan sitä riemua, kun voittaa jännityksen ja onnistuu. Tähän kohtaan kuuluu siis vivahde miinusta siitä, että ne lapset, jotka pitäisivät esiintymisestä, eivät pääse esiintymään ja jännittäjät eivät pääse kokemaan jännityksen voittamisen tunnetta, mikä kasvattaisi minäpystyvyyttä.

Lisää plussia. Juhlassa lapset ja vanhemmat saivat varmasti viettää yhteistä perheaikaa. Aika vähän näin pelkästään seisoskelua. Melkeinpä kaikki lapset ja vanhemmat kiersivät innostuneina eri pisteissä. Oli myös äitien jalkapallo-ottelu. Isät näyttivät olevan eniten innostuneita rattaiden kanssa juostavasta kisasta. Poikani mielipaikka taisi olla lasten rekkaralli, tarjoilujen jätskin lisäksi. Jos siis tavoitteissa oli lisätä vanhempien ja lasten yhteistä aikaa, niin se meni täysin nappiin.

Tunnelma oli rento. Ei ollut tarvinnut laittautua tai vetää pukua niskaan. Ei kuulunut korkokenkien kopsahtelua tai hajuvesien tuoksua. Itsekin tulin suoraan töistä juhliin.

Lapsien liikunnallisuuden tukeminen on tärkeää ja siinä sivussa myös koko perheen. Juhlan liikunnallisissa osuuksissa sai kerättyä monta askelta askelmittariin, eikä tarvinnut illalla lähteä enää lenkille.

Miinukset

Itse olisin kaivannut juhlan tuntua. Mikään ei viitannut siihen, että nyt on juhlapäivä. Poikani ensimmäinen kommentti pihalla olikin: ”Miksi te kummatkin olette täällä?” Koska oli tottunut, että vain toinen hakee. Lapset eivät siis edes tienneet, että nyt on millään tavalla erilainen päivä.

Kaikilla lapsilla ja vanhemmilla oli aivan tavalliset vaatteet. Kun pidämme kotona synttärijuhlia tai muita vastaavia, on yksi ”ohjelmanumero” valmistautumisessa pukeminen. Poikani pitää siitä, että saa laittaa päälleen juhlavaatteet. Ehkä se liittyy myös siihen, että usein luvassa on myös juhlakakkua. Hän kuitenkin puhuu myös siitä, että näyttää juhlapuvussa isolta pojalta ja on ylpeä ulkonäöstään. Tytöille tämä on varmasti vielä isompi juttu.

Lasten osuus juhlassa oli pieni. He olivat varmasti harjoitelleet tanssia ja kuunnelleet sata salamaa-biisiä aiemminkin, mutta muuten juhlat olivat täysin aikuisvetoiset. Aikuiset ohjasivat eri pisteiden toimintaa. Lasten toimijuutta ei tällä tavalla tuettu. Olisi ollut ihanaa nähdä vaikka lasten koristeluja tai että lapset itse olisivat järjestäneet joitain toimintapisteitä tai keksineet mitä siellä voisi tehdä. Lapsilla on kuitenkin tosi hyvä mielikuvitus ja he olisivat varmasti voineet keksiä vaikka mitä ihania seikkailuratoja, joita aikuiset olisi laitettu kulkemaan. Lapsista olisi varmasti ollut kiva seurata, miten aikuiset selviävät lasten suunnittelemista radoista tai nähdä aikuisten käyttävän lasten askartelemia juhlahattuja.

Loppujen lopuksi mietin, että mitä ja ketä varten juhlat oli järjestetty? Oli kiva nähdä muiden lasten vanhempia ja vaihtaa kuulumisia. Oli mukavaa liikkua oman pojan kanssa (vaikka teemme sitä paljon muutenkin). ”Juhlallisin” osuus tuntui oli kun vanhempaintoimikunta kiitti päiväkodin henkilökuntaa Stockan lahjakortein ja sille taputettiin. Hienoa oli tietenkin, että hyvä henkilökunta sai kiitosta, mutta olisin kaivannut myös lasten esille nostamista. Olihan tämä heidän juhlansa.(?)

Koska juhlan osuus on vähentynyt, olisiko aika luopua myös juhla-nimestä? Perheiden yhteinen joulutapahtuma tai perheiden yhteinen kevättapahtuma kuvaisi mielestäni paremmin ainakin tämän sisältöistä toimintaa.

Loppufiilis: Ihan kiva.

Itse jäin edelleenkin kaipaamaan juhlan tuntua. Lohduttaudun sillä, että ensi viikolla on töissä kerholaisten kevätjuhlat. Silloin saan pukeutua ja laulaa lasten kanssa juhlatuulta. Sillä, meillä on juhlat.

Millaisissa kevät ja joulujuhlissa te olette olleet? Mistä te olette tykänneet ja mikä on saanut teidät hämmästymään?

 

2 Recent Comments
 • Heli / Taikasaappaat
  22.5.2016 22:10

  Meillä on lasten päiväkodin kevät- ja joulujuhlat ja koulun juhlat olleet pääasiassa perinteisiä juhlia. Jonain keväänä päiväkodissa oli vanhempien ja lasten yhteinen puuhailta, mutta en osannut mieltää sitä juhlaksi. Itsekin olen ollut päiväkodissa töissä ja kokeilimme kaikenlaisia osallistavia ”juhlia” erilaisten puuhatempausten muodossa, mutta lasten vanhemmat kuitenkin toivoivat eniten perinteisiä juhlia ja lopulta päädyimme muutaman kokeilun jälkeen niihin. Yhteiset puuhapäivät ja illat järjestettiin sitten erikseen, niitä ei nimetty kevät- tai joulujuhlaksi.

  Kirjoitin juuri blogiini tekstin koulumaailman muutoksesta. Moni muutos on minulle mieluinen, mutta näiden juhlien suhteen kannatan perinteitä. Muutama esitys ja yhteislaulu ja jo on olo herkkä ja perinteikäs.

  Reply
 • Irina
  13.4.2018 13:44

  Olipa hyvä kattava kirjoitus. Tässä mietin millaista ohjelmaa suunnittelen pph:na omiin kevätjuhliin.

  Reply

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: