Pikavinkki 1: Höyhenhengitys

Kosketan hellästi pikkumiehen nenää ja kuiskaan: Muista höyhenhengitys. Poika istuu sylissä ja alamme yhdessä hengittää syvään. Pian tunnekuohu purkautuu ja hengitys tasaantuu.

Vanhemmilla/kasvattajilla on kaikilla omat pikkukikkansa, joilla rauhoittaa lasta tai saada tilanne hallintaan. Kerhoissa käytämme muun muassa ”taikaliimaa”, jolla saadaan peppu pysymään penkissä, hyvää henkäystä naurattamaan sekä höyhenhengitystä rauhoittumiseen.

Höyhenhengitys on hyvä apu rauhoittumiseen, jonka voi aiheuttaa muunmuassa kiukku, vihastuminen tai ihan yleinen levottomuus.

Miten höyhenhengitys sitten toimii?

Lapsi kuvittelee nenän päälleen höyhenen, jota yrittää rauhallisesti, pitkin puhalluksin puhaltaa pois. Ensimmäisen kerran aikuinen voi asettaa nenälle näkymättömän höyhenen painamalla etusormella hellästi lapsen nenää ja voi myöhemmin käyttää myös samaa tapaa muistuttamaan lasta höyhenhengityksestä. Lapsi jatkaa ”höyhenen” puhaltamista, kunnes rauhoittuu.

Ennen kuin ehdin edes avata suuni, poika jo hengittelee ”nenäänsä”. Vinkki toimii, hetken. Meille kävi niin, että jonkun ajan kuluttua hengitys meni mekaaniseksi toistamiseksi, joka ei enää ajanut asiaansa. Puhkumista tehtiin nopeasti ja kuitattiin sanomalla: Meni jo. Oli aika keksiä jotain muuta. Vinkeissä ja kikoissa on puolensa ja puolensa. Jotkut toimivat vuodesta toiseen ja jotkut muutaman kerran. Siksi onkin hyvä jutella muiden vanhempien sekä kasvattajien kanssa ja kerätä erilaisia vinkkejä ”työkalupakkiinsa” , jotta on tarpeeksi valikoimaa tulevaisuutta varten. Tämäkin vinkki on tarttunut mukaan vuosien varsilta. 

Mikä on sinun vinkkisi muille vanhemmille? Toimiiko teillä höyhenhengitys vai joku muu kikka?

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: