Millainen on positiivinen kasvattaja?

Millainen on positiivinen kasvattaja? Millä tavalla hän puhuu lapselle, mitä ottaa huomioon, miten suhtautuu lapseen? Näitä asioita olen pyöritellyt päässäni viime aikoina ja yrittänyt tehdä kaavakuvaa, jolla selventää kuvaa niin omassa kuin lukijoiden mielessä.

Tässä hieman yhteenvetoa siitä mitä mielestäni kuuluu positiiviseen kasvatukseen. Niin sanottu do ja don´t-lista.

Positiivinen kasvattaja…

Positiivinen kasvattajakuva

tässä ei tietenkään ole kaikki ja näiden yläotsikoiden listaan voisi tehdä vielä monia lisäyksiä: opettaa kiitollisuutta, vahvistaa resilienssiä, pitää sylissä/halaa, kasvattaa empatiakykyä, tekee yhteistyötä kasvatuskumppanien kanssa jne. Tässä kuitenkin ne pääkohdat, jotka halusin ensisijaisesti tähän vastaukseksi kerätä.

Positiivinen kasvattaja ei…

Positiivinen kasvattaja ei-kuva.jpg

myös tähän listaan voisi lisätä monta alaotsikkoa, kuten keskittyy vain lapsen virheisiin, nostaa esiin epäonnistumiset, syyllistää jne. Ne on mielestäni kuitenkin kirjoitettu myös ylläolevien otsikoiden sisään.

Kuvasta löytyy myös monenasteisia lapsen kehitystä haittaavia tekijöitä: Väkivalta edustaa fyysisesti pahinta, uhkaileminen pelkokasvatusta ja lahjonta taas tehotonta kasvatustapaa. Näitä ei voi siis laittaa samalle linjalle. Kuitenkin kyseessa on menetelmät, jotka ovat todettu tehottomiksi tai lapsen kannalta jopa vahingollisiksi.

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: