Positiivista pedagogiikkaa Tapiolan seurakunnassa

Puukuva2 esitys

Vahvuuksien puu aivan syyskauden alussa

 

Olen kaudella 2015 – 2016 toteuttanut työssäni lapsi- ja perhetyöntekijänä Tapiolan seurakunnassa positiivisen pedagogiikan ja positiivisen kasvatuksen oppeja kolmessa vetämässäni lapsiryhmässä. Olemme kaikissa ryhmissä toteuttaneet nappaa hyvä! – ideologiaa. Olemme pyrkineet nostamaan lapsista esiin hyvät asiat, onnistumiset ja lapsen taidot. Olemme opettaneet lapsille luonteenvahvuuksista ja etsineet jokaisen lapsen vahvuuksia. Tavoitteenamme on ollut kasvattaa lapsien minäpystyvyyttä, resilienssiä sekä positiivista ja optimistista asennetta elämään. Olemme harjoitelleet ryhmätyöskentelytaitoja, toisten kunnioittamista sekä sosiaalisia taitoja.

Puukuva esitys

Iltapäiväkerhon vahvuuksien tauluun kuului myös temperamentin tutkiskelu

 

 

Kaikille lapsille olemme koonneet vahvuuksien taulun, johon on koottu lapsen kuusi vahvimmin esiin tulevaa vahvuutta.

Pienten päiväkerhoryhmä koostuu 2-3-vuotiasta, isojen päiväkerhoryhmä 3-4-vuotiasta ja iltapäiväkerhoryhmä 1-2.luokkalaisista.

Työtavat lasten kanssa ovat olleet erilaiset johtuen ikäeroista ja lapsen kehityksen tasosta.

Päiväkerhoryhmien kanssa vahvuuksia on opeteltu satujen, tarinoiden ja leikkien kautta. Koska kyseessä on seurakunnan kerho, on osa tarinoista Raamatun tarinoita kirkkovuoden mukaan. Sen lisäksi olen käyttänyt itse kirjoittamia tarinoita lasten arkeen liittyvistä tilanteista, kuten uusien ystävien saamisesta, ryhmätyötaidoista tai kiusaamistilanteista. Näissä vahvuudet ovat tulleet esiin tarinoiden henkilöissä tai opetuksissa. Tarinoiden jälkeen olemme yhdessä miettineet, miten nämä vahvuudet voivat tulla esiin kyseisen ryhmän lapsissa ja olemmeko huomanneet vahvuutta itsessämme tai nähneet toisen käyttävän tätä vahvuutta.

Iltapäiväkerholaisten kanssa olemme käyttäneet tarinoita, videoita sekä erilaisia leikkejä ja harjoituksia. Tarinoina ovat olleet mm. sunnuntaikertomukset sekä itse kirjoittamani tarinat arkitilanteista, joita koululainen voi kohdata. Samalla tavalla kuin päiväkerholaisten kanssa, olemme keskustelleet vahvuuksien ilmenemisestä itsessä sekä näkemisestä muissa.

Syksyllä käytin inspiraationa Ruth MacConvillen ja Tina Raen kirjaa Building Happiness, Resilience and Motivation in Adolescents, jossa oli paljon harjoituksia liittyen luonteenvahvuuksiin.

Keväällä heti Lotta Uusitalo-Malmivaaran sekä Kaisa Vuorisen Huomaa hyvä – kirjan ja korttien ilmestyttyä, aloin käyttää niitä vahvuushetkistämme. Ripustimme myös vahvuusjulisteen kerhohuoneen seinälle, joka päivä tutkittavaksi.

Kerhon projektista kerroin vanhemmille vanhempainillassa ja etenemisestä tiedotettiin vanhempia reppupostilla. Pidin syksyllä vanhemmille myös positiivisen kasvatuksen illan, jossa kerroin ohjaamistavastamme ja kerhoissa toteutettavasta projektista. Vanhempienvarteissa käsittelimme lapsen vahvuuksia yhdessä vanhemman kanssa.

Päiväkerholaisten kanssa projekti on edennyt hyvin suunnitelmien mukaisesti. Tarkempi esittely löytyy päiväkerhoryhmän toiminnan esittelyssä.

Iltapäiväkerholaisten ryhmässä oli enemmän haasteita, joista enemmän iltapäiväkerhon toiminnan tarkemmassa esittelyssä

Vahvuuksien puu

Vahvuuksien pöytäpuu jokapäiväiseksi muistutukseksi meidän jokaisen vahvuuksista

 

 

Syksy ja kevät ovat olleet yksi opettavaisimpia koko työhistoriassani. Olen saanut kokeiltua lasten kanssa luonteenvahvuuksien opettamista sekä positiivisen kasvatuksen harjoituksia. Edistymistä, takapakkia, onnistumisia ja epäonnistumisia on ollut joka ryhmässä. Jokainen päivä on kuitenkin kehittänyt taitojani ohjaajana sekä myös nöyryyttäni kasvattajana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s