Lika on hyvä asia

”Onpas sulla kuraiset housut, hattu ihan mudassa ja nenässäkin taitaa olla hiekkaa.” kuuluu kireä ääni harmistuneen vanhemman suusta. Miten sinun mielestäsi tämän lauseen tulisi jatkua?

Kun kysyn tätä vanhemmilta, saan usein vastaukseksi, että harmittava tapahtuma. Vaatteet pitää laittaa pesukoneeseen ja lapsi naamapesulle. Pahimmillaan lause voisi jatkua vaikka ”Onpas kurjaa. Nyt joutuu taas laittamaan vaatteet koneeseen. Etkö sä ikinä voi leikkiä nätisti? Mene nyt pesemään toi naamakin. Näytät hirveältä.”

Omasta mielestäni tämän lauseen pitäisi jatkua vain yhdellä tavalla. ”Ihanaa! Teillä on varmaan ollut kivat leikit”. Näin minä henkäisen iloisena, kun haen poikani päiväkodista, joka on kura-aikoina usein varpaista päälakeen asti hiekassa ja mudassa.
Vanhassa pesujauhemainoksessa julistetaan: ”Lika on hyvä asia”. Minä olen samaa mieltä. Vaikka minulle on tärkeää, että kotini on puhdas ja näyttää hyvältä, enkä itse rakasta sottaisuutta, niin olen usein todistanut, mitä iloa sotkuisuus lapselle tuottaa. Kun lapsi menee leikin mukana, menee sormivärit paperin ohi pitkin pöytää, housut ovat kesällä nurmikonvihreät pallopelien jälkeen ja sateella lätäkköleikki on paras leikki. Yksinkertaisesti voisi todeta, että jos kyse on leikistä, on likainen lapsi = onnellinen lapsi.

Lika on hyvä

Tämä pätee myös koululaisiin. Liian usein myös koululaisten vanhempien suusta kuulee, että miten nää ulkohousut ovat taas näin likaiset. Näinä hetkinä en voi uskoa korviani. Toivooko vanhempi todella, että koulun välitunnit tai kerhon ulkoiluajat lapsi vain seisoo ja katsoo kuin muut leikkivät tai leikkiessään yrittää koko ajan varoa vaatteitaan?

Ja takaisin alkuun: ”No pojilla oli hauskat leikit ulkona ja kaikkien vaatteet ovat hieman kuraiset. Pesukoneeseen vaan ja surraamaan. Sillähän se hoituu.” vastaan hymyillen. Saan vastaukseksi hieman hämmentyneen katseen vanhemmalta, mutta hymyn pojalta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recommended For You
%d bloggaajaa tykkää tästä: